Trwa ładowanie...

Karp duszony w porach

"Ryba wpływa na wszystko” jak głosi prozdrowotna kampania. Karp czyli jedna z ulubionych w Polsce ryb jak najbardziej tą tezę potwierdza. Mięso karpia poza łatwo przyswajalnym białkiem posiada w swoim składzie również cenne witaminy, takie jak: B1, B6, B12 oraz PP. Jest zarazem dobrym źródłem składników mineralnych : fosforu, potasu, selenu, cynku, żelaza, siarki i magnezu.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Składniki

  • 150 g chudego karpia,

  • 100 g porów,
  • masło,

  • listek laurowy,

  • pieprz ziołowy.



Sposób przygotowania

Pory umyć, oczyścić i pokroić na cienkie talarki. Połowę warzyw nasypać do rondelka, położyć rybę, popieprzyć i przykryć pozostałymi porami. Dodać ½ łyżeczki masła, ½ łyżeczki cukru i zalać wrzącą wodą. Gotować na małym ogniu przez około ½ godziny (w razie potrzeby wodę uzupełnić). Ugotowaną rybę przełożyć na talerz. Podawać z tłuczonymi ziemniakami. Potrawa zawiera mało soli.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie262,50 kcal
Białka29,27 g
Tłuszcze14,85 g
Cholesterol129,80 mg
Węglowodany5,77 g
Błonnik2,70 g
Witamina C21,70 mg
Witamina A295,40 µg

Komentarz

Największym atutem karpia jest znaczna obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i to przy stosunkowo niewielkiej ilości tłuszczu całkowitego. Z kolei por obniża poziom złego cholesterolu. Wszystko to a także niewielka zawartość soli w tej potrawie sprawia, że możemy polecić ją osobom ze skłonnością do miażdżycy a nawet chorym na nadciśnienie. Kwasy tłuszczowe wpływają korzystnie również na procesy myślowe i poprawę pamięci. Natomiast sposób przyrządzenia tej ryby – duszenie a nie smażenie czyni ją daniem lekkostrawnym. Idealna potrawa nawet dla osób starszych.

Dr n. med. Aneta Kościołek
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.