Karp duszony w porach
"Ryba wpływa na wszystko” jak głosi prozdrowotna kampania. Karp czyli jedna z ulubionych w Polsce ryb jak najbardziej tą tezę potwierdza. Mięso karpia poza łatwo przyswajalnym białkiem posiada w swoim składzie również cenne witaminy, takie jak: B1, B6, B12 oraz PP. Jest zarazem dobrym źródłem składników mineralnych : fosforu, potasu, selenu, cynku, żelaza, siarki i magnezu.
Składniki
- 150 g chudego karpia,
- 100 g porów,
- masło,
- listek laurowy,
- pieprz ziołowy.
Sposób przygotowania
Pory umyć, oczyścić i pokroić na cienkie talarki. Połowę warzyw nasypać do rondelka, położyć rybę, popieprzyć i przykryć pozostałymi porami. Dodać ½ łyżeczki masła, ½ łyżeczki cukru i zalać wrzącą wodą. Gotować na małym ogniu przez około ½ godziny (w razie potrzeby wodę uzupełnić). Ugotowaną rybę przełożyć na talerz. Podawać z tłuczonymi ziemniakami. Potrawa zawiera mało soli.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 262,50 kcal |
Białka | 29,27 g |
Tłuszcze | 14,85 g |
Cholesterol | 129,80 mg |
Węglowodany | 5,77 g |
Błonnik | 2,70 g |
Witamina C | 21,70 mg |
Witamina A | 295,40 µg |
Komentarz
Największym atutem karpia jest znaczna obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i to przy stosunkowo niewielkiej ilości tłuszczu całkowitego. Z kolei por obniża poziom złego cholesterolu. Wszystko to a także niewielka zawartość soli w tej potrawie sprawia, że możemy polecić ją osobom ze skłonnością do miażdżycy a nawet chorym na nadciśnienie. Kwasy tłuszczowe wpływają korzystnie również na procesy myślowe i poprawę pamięci. Natomiast sposób przyrządzenia tej ryby – duszenie a nie smażenie czyni ją daniem lekkostrawnym. Idealna potrawa nawet dla osób starszych.