Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Kasza jaglana na słodko – wartości odżywcze, właściwości, sposób przyrządzenia

Avatar placeholder
13.04.2021 10:24
Kasza jaglana na słodko – wartości odżywcze, właściwości, sposób przyrządzenia
Kasza jaglana na słodko – wartości odżywcze, właściwości, sposób przyrządzenia

Kasza jaglana jest jedną z najstarszych, ale i najzdrowszych kasz. Współcześnie kasza jaglana na słodko czy przyrządzana w inny sposób jest niedoceniana w naszych kuchniach, co działa na naszą niekorzyść, ponieważ kasza tego rodzaju ma w sobie wiele wartości leczniczych i odżywczych.

spis treści

1. Wartości odżywcze kaszy jaglanej na słodko

Kasza jaglana na słodko powinna znaleźć się w codziennym jadłospisie nie tylko osób, które chcą zredukować tkankę tłuszczową.

Kasza jaglana na słodko czy na słono idealnie się komponuje z wieloma daniami. Jagły jest to najstarsza kasza pozyskiwana z nasion prosa. Jej wartości odżywcze porównywane są do kaszy gryczane.

Kasza jaglana na słodko czy doprawiona w inny sposób ma małą dawkę skrob, ale za to dużo białka, które jest łatwo przyswajalne.

Zobacz film: "Właściwości kaszy jaglanej"

Kasza jaglana na słodko to również źródło witamin przykładowo witamin z grupy B, dodatkowo zawiera miedź i żelazo.

Wiele osób, które są na diecie odchudzającej zastanawiają się czy kasza jaglana na słodko powinna być elementem ich diety.

Kasza jaglana na słodko podobnie jak inne kasze jest kaloryczn, jedna porcja to około 350 kalorii, ma też wysoki indeks glikemiczny, czyli bardzo szybko podnosi cukier we krwi.

Przeczytaj także

Dlatego kasza jaglana nie może być spożywana przez osoby chore na cukrzycę. Jednak osoby, które są na diecie, nie powinny z niej całkowicie rezygnować, ponieważ usprawnia przemianę materii.

Kasza jaglana na słodko, tak jak kasza gryczana działa zasadotwórczo, dlatego pełni dużą rolę w budowaniu równowagi zasadowo – kwasowej w całym organizmie.

Kasze, które królują na polskich stołach
Kasze, które królują na polskich stołach [6 zdjęć]

Kasza to jeden z głównych składników kuchni wegańskiej. Ale coraz częściej goszczą na naszych stołach.

zobacz galerię

2. Właściwości kaszy jaglanej

Kasza jaglana na słodko zawiera również krzemionkę, która działa pozytywnie na paznokcie, skórę i włosy. Krzem odgrywa bardzo dużą rolę, jeśli chodzi o kości ich mineralizację, a więc profilaktyka w ich odwapnianiu.

Inne właściwości kaszy jaglanej na słodko to także duża zawartość witaminy E, lecytyny, która nie tylko wpływa na koncentrację, pamięć, ale też wyrównuje poziom cholesterolu we krwi.

Kasza jaglana na słodko i pod inną postacią zalecana jest osobom, które pracują intensywnie umysłowo.

3. Jak przyrządzić kaszę jaglaną

Kasza jaglana na słodko może być dodatkiem do dań o różnorodnym smaku np. będzie pasowała do mięs, ale też do dań słodkich. Jednak należy wiedzieć, jak przygotować kaszę jaglaną, ponieważ może zdarzyć się, że po ugotowaniu ma gorzki smak, który zepsuje smak całego dania.

Kasza jaglana na słodko nie będzie gorzka, jeśli przed ugotowaniem zostanie przelana najpierw zimną, a następnie gorącą wodą.

Kasza jaglana na słodko będzie miała właściwy smak, jeśli zostanie wrzucona do wrzątku na chwilę przed właściwym gotowaniem. Niektórzy, aby pozbyć się delikatnej goryczy, zostawiają kaszę w wodzie z niewielką ilością soku z cytryny.

Kasza jaglana na słodko może być gotowana na dwa sposoby ,wszystko zależy od gustu osoby przygotowującej danie. Jeden sposób to kasza jaglana na słodko zrobiona na sypko, a drugi sposób to kasza jaglana na słodko w formie kleistej.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze