Kasza orkiszowa – właściwości zdrowotne, indeks glikemiczny, w diecie, przygotowanie

Kasza orkiszowa jest bogata w minerały i witaminy. Chroni przed miażdżycą, wzmacnia odporność i wspomaga trawienie. Odznacza się niskim indeksem glikemicznym. Jakie jeszcze właściwości zdrowotne ma kasza orkiszowa i jak ją przygotować?

Kasza orkiszowa jest bogata w witaminy i minerałyKasza orkiszowa jest bogata w witaminy i minerały
Źródło zdjęć: © 123RF

Właściwości zdrowotne kaszy orkiszowej

Kasza orkiszowa jest produkowana z odmiany pszenicy zwanej orkiszem. Zawiera mniej glutenu niż pszenica, a podczas zbioru nie traci łuski, chroniącej ziarna przed wpływem pestycydów. Jest źródłem błonnika, witamin z grupy B, A, D, PP i E. Kasza orkiszowa jest tez bogata w selen, wapń, miedź, magnez, żelazo, fosfor i cynk.

Jedzenie kaszy orkiszowej nie tylko poprawi odporność, ale też zwalczy stany zapalne i przeziębienie. Orkisz ma właściwości rozgrzewające i napotne, a dzięki zawartości rodanidu, naturalnego antybiotyku, wzmacnia system immunologiczny.

Kasza orkiszowa wspomaga również układ nerwowy, działa antynowotworowo, antyalergicznie i przeciwzapalnie. Składniki mineralne i witaminy biorą tez udział w budowaniu mięśni, dodają energii i poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci.

Kasza - zdrowa alternatywa dla ziemniaków

Kasza orkiszowa, jako bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych korzystnie wpływa również na regulację poziomu cholesterolu. Rozbija cząsteczki LDL, czyli złego cholesterolu, dbając o zdrowie organizmu.

Indeks glikemiczny

Kasza orkiszowa ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że mogą ją spożywać osoby będące na diecie odchudzającej. Niestety, jest też dosyć kaloryczna, dlatego należy uważać z ilością pokarmu. 100 g suchej kaszy orkiszowej to prawie 340 kalorii, dlatego zaleca się gotowanie jej na wodzie lub niskotłuszczowym mleku.

Mimo swej kaloryczności, kasza orkiszowa jest bardzo lekkostrawna. Podawana dzieciom w rozszerzaniu diety lub pacjentom onkologicznym po przebytej chemioterapii dostarczy zdrowych kalorii i energii bez obciążania układu trawiennego.

Jak każdy produkt pochodzący z pszenicy, kasza orkiszowa zawiera gluten. Jest go jednak mniej niż w ziarnach, z których produkujemy białe pieczywo. Gluten pochodzący z kaszy orkiszowej jest dodatkowo dobry jakościowo, dlatego osoby cierpiące na łagodną odmianę celiakii nie powinny mieć problemów z jego trawieniem.

Jak przygotować kaszę z orkiszu

Przygotowując kaszę orkiszową, pamiętajmy, by przed gotowaniem pozostawić ją do namoczenia na kilka godzin. Pozwoli to pozbyć się kwasu fitynowego, który hamuje wchłanianie do organizmu cennych minerałów i witamin.

Kaszę gotujemy w stosunku 1:2, czyli szklanka kaszy orkiszowej na dwie szklanki wody. Pozostawiamy na małym ogniu aż do momentu całkowitego wchłonięcia się wody.

Dobrze, jeśli kasza jest odrobinę al dente. Wówczas możemy umieścić garnek na co najmniej pół godziny przed podaniem pod kocem czy poduszką – dogotuje się, wzmocni się smak i aromat, bez utraty składników odżywczych.

Pomysł na śniadanie z kaszy

Kasza orkiszowa to również doskonały pomysł na słodkie śniadanie. Wymaga jednak przygotowania wieczorem.

50 g suchych ziaren mieszamy z wodą w stosunku 1:2, w momencie zagotowania się wody dodając pozostałe składniki:

  • Szczypta imbiru
  • Szczypta przyprawy korzennej
  • Łyżeczka nasion chia
  • Łyżeczka oleju kokosowego
  • Ulubione owoce (do gotującej się kaszy dodajemy tylko owoce twarde, np. gruszkę, jabłko. Miękkie, takie jak banan czy maliny możemy dorzucić w trakcie podgrzewania kaszy rano, lub dodać świeże

Podgrzaną kaszę z dodatkami przelewamy do miseczki, dekorując liśćmi mięty lub bazylii.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka