Kasza z jeżynami
Pomysł na pyszne śniadanie, deser lub podwieczorek nie tylko dla dzieci. Kaszka kukurydziana może być spożywana w niezbyt atrakcyjnej sensorycznie diecie bezglutenowej a podana w ten sposób z pewnością zadowoli nawet najbardziej wybrednego smakosza. Dodatkowo takie śniadanie dostarczy wapnia niezbędnego do wzrostu tkanki kostnej, witamin wzmacniających odporność organizmu oraz węglowodanów stanowiących źródło energii.
Składniki (4 porcje)
- szklanka kaszy kukurydzianej,
- szklanka mleka,
- sól,
- 30 dag jeżyn,
- 4 łyżki cukru,
- jogurt.
Sposób przygotowania
Mleko zagotować ze szklanką wody, lekko osolić. Wsypać kaszę, gotować aż wchłonie całą wodę, zostawić w ciepłym miejscu. Jeżyny opłukać, zasypać cukrem, podlać małą ilością wody, gotować 5 min. Łyżką kłaść na talerz porcje kaszy, polać sosem jeżynowym, udekorować jogurtem. Potrawa zawiera cenne minerały dla kości.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 570,50 kcal |
Białka | 20,36 g |
Tłuszcze | 7,80 g |
Cholesterol | 18,10 mg |
Węglowodany | 119,82 g |
Błonnik | 16,25 g |
Witamina C | 50,30 mg |
Witamina A | 63,20 µg |
Komentarz
Zapewne z tej przekąski skorzysta także każda mama – otóż składniki takie jak cynk, selen i siarka, zawarte w kaszach są niezwykle ważne dla naszej skóry. Dzięki nim bowiem naskórek lepiej broni się przed działaniem niekorzystnych czynników środowiska i dłużej zachowuje jędrność. Cynk jest niezbędny w procesie powstawania kolagenu odpowiedzialnego za elastyczność tkanek, selen chroni przed wolnymi rodnikami, a siarka dostarcza skórze odpowiedniej porcji wilgoci. I jeszcze jeżyny! – ich ciemnogranatowy kolor zawdzięczamy antocyjaninie - naturalnemu owocowemu pigmentowi posiadającemu silne właściwości przeciwutleniające i neutralizujące proces starzenia!