Katechiny – właściwości i występowanie
Znajdziemy je we wszystkich rodzajach herbaty, czekoladzie i czerwonym winie. Katechiny, bo o nich mowa, są cennymi przeciwutleniaczami. I chociaż dotychczas były niezbyt znane, dzisiaj zyskują dużą popularność.
1. Właściwości katechin
Katechiny są cennymi substancjami należącymi do grupy polifenoli. To jedne z najmocniejszych przeciwutleniaczy hamujących powstawanie szkodliwych wolnych rodników. Liczne badania udowodniły, że nie tylko wykazują one cenne dla zdrowia właściwości, ale także nie powodują niepożądanych skutków ubocznych.
2. Gdzie występują katechiny?
Ich źródłem są wszelkiego rodzaju herbaty: zielona, czarna, a nawet owocowa. Największe stężenie występuje jednak w jej świeżych liściach. Znajdziemy je także w czerwonym winie oraz w owocach: truskawkach, morelach, jabłkach, wiśniach, brzoskwiniach i śliwkach.
Bogactwem katechin są również warzywa, głównie rośliny strączkowe: fasola, soczewica i bób, oraz czekolada – w 100 jej gramach znajduje się 46–61 mg katechin.
Najwięcej tych cennych substancji znajduje się w skórce owoców, dlatego tak ważne jest ich spożywanie bez obierania.
3. Działanie katechin
Te przeciwutleniacze wykazują działanie antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne. Usuwają z organizmu metale ciężkie oraz hamują procesy starzenia. Ich regularne spożywanie znacznie obniża ryzyko zachorowalności na różnego rodzaju choroby układu sercowo-naczyniowego.
Działają przeciwzakrzepowo, więc polecane są osobom zmagającym się z miażdżycą i nadciśnieniem. Okazuje się również, że katechiny pozytywnie wpływają na masę ciała. Dieta bogata w katechiny sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej.
Właściwościami katechin powinni zainteresować się diabetycy. Obniżają one bowiem poziom glukozy oraz insuliny we krwi. Pozytywnie wpływają również na insulinooporność.
Związki z grupy katechin działają także antybakteryjnie, przeciwgrzybicznie oraz antywirusowo. Profilaktycznie stosowane mogą być w leczeniu nowotworów oraz zaćmy. Wzmacniają również układ odpornościowy.
4. Katechiny w codziennej diecie
Najwięcej katechin znajdziemy w żywności pochodzenia roślinnego, produktach funkcjonalnych, wyrobach winiarskich oraz wyprodukowanych z ziaren kakaowca.
Z ich cennych właściwości korzystają także producenci środków farmakologicznych i chemii. Związki tego rodzaju znajdują się bowiem w składzie leków, suplementów diety oraz w kosmetykach.