Trwa ładowanie...

"Kawa dla ubogich" pobudza i poprawia pracę jelit. Oczyści organizm z toksyn

Avatar placeholder
Dominika Najda 18.09.2023 10:19
Alternatywa dla małej czarnej. Jej spożywanie korzystnie wpływa na zdrowie
Alternatywa dla małej czarnej. Jej spożywanie korzystnie wpływa na zdrowie (Getty Images)

Cascara to tajemniczo brzmiąca nazwa świetnego zamiennika tradycyjnej kawy. Czasem określana jest mianem "kawy dla ubogich" lub "kawy wojskowej". Czym właściwie jest ten napój i jakie korzyści zdrowotne niesie jego spożywanie?

spis treści

1. Cascara, czyli "kawa dla ubogich"

Cascara to wysuszone łupiny owoców kawowca. Otrzymywane są podczas obróbki kawy na plantacjach i kiedyś uważano je za zbędny produkt uboczny bez szczególnej wartości. Napój przygotowany z cascary świetnie sprawdzi się jako alternatywa tradycyjnej kawy. Znajdziemy w nim również mnóstwo antyoksydantów.

Smak naparu jest bardzo specyficzny, na myśl przywodzi owocowy wywar, choć zależy od gatunku. Kwaśny smak przechodzi w słodycz - można wyczuć nutkę suszonych owoców i miodu. Choć nie każdemu przypadnie do gustu, zdecydowanie warto go spróbować.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

W cascarze znajduje się kofeina, ale jest jej zdecydowanie mniej niż w tradycyjnej kawie. Napój delikatnie pobudzi i doda energii, a do tego poprawi funkcjonowanie wątroby i układu trawiennego.

2. Zalety naparu z suszu

Składniki, które znajdziemy w naparze, korzystnie wpływają na błonę śluzową przewodu pokarmowego i przyczyniają do pobudzenia wydzielanie soków trawiennych. Cascara pomoże uregulować rytm wypróżnień, oczyści organizm z toksyn oraz złagodzi stany zapalne w jelitach.

Po kawę wojskową warto też sięgać podczas odchudzania. Nie tylko poprawi pracę układu pokarmowego, ale także przyspieszy metabolizm i pomoże oczyścić jelita z zalegających resztek.

Przygotowanie naparu jest bardzo proste. Susz wystarczy zalać gorącą wodą, a następnie parzyć przez około 5-8 minut. Z proporcjami i czasem parzenia warto jednak eksperymentować - na zimno, na gorąco, gazowaną, a nawet z dodatkiem ulubionego trunku.

Nadmierne spożywanie cascary niesie ze sobą pewne skutki uboczne, podobne do tych, które występują po zbyt wielu kawach. Może pojawić się ból głowy, drżenie dłoni, lekki wzrost ciśnienia oraz problemy z zasypianiem i nadmierne pobudzenie.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze