2 z 7Kawa rozpuszczalna
Ku zdziwieniu niektórych, kawa rozpuszczalna wcale nie jest sztucznym, chemicznym wytworem. Wręcz przeciwnie – wytwarzana jest z ziaren "prawdziwej kawy". Powstaje na 2 sposoby. Jednym z nich jest proces liofilizacji, czyli pozbycia się wody z ziaren kawy poprzez ich wymrożenie. Zaparzone ziarna chłodzi się w temperaturze - 40-50 st. Celsjusza, a powstały lód usuwany jest z powierzchni ziaren. Następnie ziarna poddaje się mieleniu. Potem wystarczy je jedynie zalać wrzątkiem.
Drugim sposobem jest przygotowanie kawowego naparu, a następnie odparowanie go powietrzem o bardzo wysokiej temperaturze. W ten sposób powstaje suchy proszek kawy rozpuszczalnej. Oba sposoby tworzenia kawy sprawiają, że ma ona niezwykle długą przydatność do spożycia. To dzięki nim doceniana jest też za szybkość przygotowania – w przeciwieństwie do kawy z fusami – nie trzeba jej parzyć i nadaje się do picia od razu po zalaniu wrzątkiem.
Na kolejnej stronie znajdziesz WIDEO, z którego dowiesz się, kiedy najlepiej pić kawę
Zobacz także: Zmarszczki, bruzdy, krosty. Wszystko przez jeden składnik diety