4 z 7Zdrowa czy niezdrowa?
Chociaż zdarza się, że producenci dodają do kawy rozpuszczalnej emulgatory, stabilizatory, oleje roślinne i barwniki, to pamiętajmy, że jest to wciąż kawa. Jednak nawet gdy nie ma w sobie żadnych dodatkowych substancji, procesy jej tworzenia wpływają na to, że może negatywnie wpływać na nasz organizm.
- Szczególną uwagę należy zwrócić na wszystkie dodatki w mieszankach typu 2w1 czy 3w1 - zdecydowanie lepiej ich unikać - mówi dietetyk, Robert Lipert.
Kawa rozpuszczalna jest bogata w akrylamid - związek chemiczny, któremu zarzuca się działanie kancerogenne. Substancja ta powstaje naturalnie w produktach żywnościowych poddawanych oddziaływaniu wysokiej temperatury. Chociaż odkryto go stosunkowo niedawno, eksperci twierdzą, że jego działanie może, ale nie musi, powodować rozwój nowotworu.
Na kolejnej stronie znajdziesz WIDEO, z którego dowiesz się, jak poprawnie przygotowywać kawę
Zobacz także: Wystarczy jeść łyżeczkę dziennie, żeby poczuć pozytywne efekty