Trwa ładowanie...

Kiedyś pasza dla zwierząt, dziś skarb regenerujący wątrobę. Badania potwierdzają antyrakowe działanie

 Karolina Rozmus
23.02.2023 08:16
Serwatka zawiera cenne dla zdrowia białka
Serwatka zawiera cenne dla zdrowia białka (Adobe Stock)

W przemyśle serowarskim traktowana jest jako odpad. Próbując ją zagospodarować, karmiono nią kiedyś zwierzęta, ale najczęściej trafiała do okolicznych rzek. Dziś wiemy, że jest nieocenionym skarbem, który wspiera pracę serca, układu pokarmowego, a nawet może wspomagać terapie tak poważnych chorób jak AIDS. Jakie jeszcze właściwości ma serwatka?

spis treści

1. Serwatka zawiera bezcenne białka

Ten klarowny, żółtawy płyn nie wygląda zachęcająco, jednak współcześnie serwatka znajduje szereg zastosowań.

Wszystko za sprawą nowoczesnych technologii, które umożliwiają pozyskanie z płynu frakcji białek serwatkowych.

Należą one do najcenniejszych i najbogatszych odżywczo białek. Są to m.in.:

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"
  • α-laktoglobulina i β-laktoglobulina,
  • immunoglobuliny,
  • laktoferyna,
  • laktoperoksydaza.

Dwa pierwsze, jak wynika z badań, wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego, mają też udział w regulowaniu ciśnienia krwi. β-laktoglobulina dodatkowo zmniejsza ryzyko miażdżycy.

Badania prowadzone na młodych mężczyznach oraz kobietach wykazały, że te dwa białka serwatkowe mogą obniżać ciśnienie krwi, a także poziom cholesterolu całkowitego i frakcji LDL nazywanej potocznie złym cholesterolem.

Równie wyjątkowym białkiem serwatkowym jest laktoferyna, na której prowadzono szereg badań. Potwierdzają one działanie przeciwwirusowe, antygrzybicze i przeciwbakteryjne, a nawet antynowotworowe laktoferyny.

Co ważne, związków zapobiegających namnażaniu się komórek rakowych jest w serwatce więcej – należą do nich m.in. metionina i cysteina.

2. W płynie lub w proszku

W jednym z badań naukowcy dowiedli, że białko serwatkowe może wspomóc leczenie chorych na AIDS.

Ma postać klarownego, żółtawego płynu
Ma postać klarownego, żółtawego płynu (Getty Images)

A to dopiero początek, bo serwatka może również:

  • wspierać funkcjonowanie układu nerwowego,
  • pozytywnie wpływać na mikrobiom jelitowy,
  • wspierać leczenie schorzeń wątroby, w tym marskości,
  • łagodzić objawy dny moczanowej,
  • wspierać leczenie wrzodów żołądka.

Serwatka to też źródło witaminy A i C, witamin z grupy B, żelaza, fosforu, jodu, magnezu, wapnia i potasu. Przy tym w 100 g tego dobroczynnego produktu znajduje się zaledwie 30 kcal.

Co więcej, obecnie możemy dostać ją także w formie sproszkowanej. Są to pozbawione wody preparaty na bazie serwatki – izolaty i koncentraty.

Rozcieńczona serwatka to doskonały izotonik. Po izolaty czy koncentraty mogą sięgać osoby nieprzekonane do charakterystycznego płynu. Białka serwatkowe stanowią podstawę wielu odżywek dla sportowców.

Jej największym atutem jest trwałość, czego nie można powiedzieć o serwatce w płynie. Z drugiej strony warto pamiętać, że w postaci sproszkowanej serwatka zawiera mniejszą ilość białek, bo część z nich ulega rozpadowi pod wpływem wysokiej temperatury.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze