Trwa ładowanie...

Kieliszek wina dziennie. Sprawdź, czy wpływa pozytywnie na nasze ciało

Do niedawna mówiono, że kieliszek wina wypijany każdego dnia działa zbawiennie na organizm. Nowe badania dowodzą, że nawet taka ilość alkoholu szkodzi. Sprawdź, ile maksymalnie można wypić.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

1. Kieliszek wina szkodzi

Badania prowadzone przez naukowców z Washington University School of Medicine w St. Louis w stanie Missouri wykazały, że codzienne picie kieliszka wina nie tylko nie wpływa pozytywnie na organizm, ale może zaszkodzić.

Dopuszczalną dawkę określono jako trzy kieliszki wina lub innego napoju alkoholowego tygodniowo. Jeśli alkohol spożywamy co najmniej 4 razy w tygodniu, ryzyko przedwczesnego zgonu wzrasta o 20 proc. w porównaniu z piciem maksymalnie 3 razy w tygodniu.

Badania przeprowadzono na grupie 340 tys. ankietowanych Amerykanów i 93 tys. osób, które były już leczone w szpitalach. Brano pod uwagę osoby między 18 a 85 r.ż. Ich stan zdrowia obserwowano nieprzerwanie na przestrzeni 12 lat.

Wprawdzie drink raz na kilka dni może rzeczywiście korzystnie wpływać na układ sercowo–naczyniowy, ale picie każdego dnia zdecydowanie traci ten pozytywny walor. Ponadto zauważono, że alkohol ma rakotwórczy wpływ na komórki organizmu. Wszytko wskazuje więc na to, że lepiej zrezygnować z codziennego kieliszka wina do obiadu.

Zobacz też: Wiele osób ma alergię na wino i nawet o tym nie wie

2. Większe ryzyko zgonu

Wino rzeczywiście może obniżać poziom cukru we krwi lub zmniejszać krzepliwość, zapobiegając zatorom i zakrzepom, jednak dzieje się tak tylko wtedy, gdy jest wypijane w ilości nie większej niż jeden kieliszek dziennie maksymalnie 3 razy w tygodniu.

Większa ilość alkoholu jest jednoznaczna z prawdopodobieństwem przedwczesnego zgonu zwiększonym o 20 proc.

Badania potwierdzają także rakotwórczy wpływ alkoholu - szczególnie jeśli w rodzinie były już przypadki zachorowań na nowotwory. Codzienny drink nie stanowił również ochrony przed chorobami serca i układu krążenia. Wzrost śmiertelności był najwyższy w starszych grupach wiekowych, ale zauważalny nawet w gronie 20-latków.

Autorka badań dr Sarah Hartz z Washington University School of Medicine podkreśla, że codzienne spożywanie alkoholu całkowicie eliminuje korzyści, jakie płyną z picia niewielkich ilości maksymalnie 3 razy w tygodniu.

Zobacz też: Alkohol a zdrowie

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.