Kilka ważnych faktów na temat orzechów pekan
1 z 4Jedno z najlepszych źródeł przeciwutleniaczy
Orzech pekan, inaczej orzesznik jadalny, orzesznik pekanowy, orzesznik owocowy. Jego nazwa systematyczna to Carya illinoinensis. Naturalnie występuje w Ameryce Północnej. W Polsce gatunek ten spotyka się rzadko, głównie dlatego, że źle znosi niskie temperatury.
Ten orzech ma unikalne i niezwykłe właściwości prozdrowotne i znalazł się na liście 15 produktów o najlepszych właściwościach przeciwutleniających, stworzonej przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych. Jednym ze znajdujących się w nim antyoksydantów jest witamina E, która zdaniem naukowców pełni funkcje ochronne układu nerwowego i komórek, a także chroni przed chorobami serca.
Kolejnym dobroczynnym składnikiem jest kwas elagowy, który hamuje rozprzestrzenianie się właściwości rakotwórczych. Beta-karoten i luteina, zeaksantyna zawarte w orzechach pekan pomagają pozbyć się wolnych rodników, co chroni przed chorobami układu krwionośnego, rakiem i infekcjami.