2 z 4Budowa układu odpornościowego
Orzechy są również bogatym źródłem minerałów. Porcja (około 100 gramów) zawiera 245 proc. dziennego zapotrzebowania na mangan, który jest nieoceniony dla dobrej kondycji serca. Oprócz tego, jedząc tę ilość orzechów, dostarczasz sobie 64 proc. dziennej wskazanej dawki miedzi (potrzebnej do wytwarzania energii w komórkach ciała), 33 proc. magnezu (potrzebnego dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i nerwowego, zdrowych kości i mięśni) oraz cynku (dla optymalnej pracy układu odpornościowego, syntezy białek i łańcucha DNA, podziału komórek i gojenia się ran). Co więcej, są bogate w fosfor, żelazo, wapń, selen.
Jedna porcja orzechów pekan (około 100 g) dostarcza:
- 753 kilokalorii,
- 15 g węglowodanów,
- 71 g tłuszczu,
- 7 g kwasów tłuszczowych nasyconych,
- 10 g błonnika,
- 4 g cukru.