Kimchi - właściwości
Symbol kuchni koreańskiej, danie pełne zdrowotnych właściwości, którego receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Kimchi, czyli kiszone warzywa w wersji azjatyckiej podbijają także polskie stoły. Nic dziwnego – są prawdziwą bombą zdrowotną. Szczególnie w sezonie na przeziębienia warto po nie sięgać.
Kiszonka ze słoika
Kimchi w świecie znane jest także jako gimchi lub kimchee. Są to kiszone warzywa uzupełnione przyprawami i innymi dodatkami. Podstawą tego dania jest kapusta pekińska. Do niej dodaje się rzodkiewkę, imbir, szczypiorek, czosnek. Dwa ostatnie warzywa sterylizują danie i dodają mu charakterystycznego smaku. Najważniejszą rolę odgrywa w kimchi koreańska papryka chilli w proszku, zwana także gochugaru. Nadaje ona pikantności.
Nie istnieje jeden przepis na kimchi. Termin ten jest swego rodzaju nazwą zbiorczą dla kiszonych warzyw z dodatkami. W całej kuchni koreańskiej istnieje ok. 100 rodzajów kimchee. Oto kilka właściwości zdrowotnych, jakie posiadają kiszone warzywa rodem z Azji.
Poprawa pracy jelit
Gimchi jest bogatym źródłem bakterii probiotycznych, które pozytywnie wpływają na mikroflorę w jelitach. Sekret kryje się w fermentacji. Kimchi ma w sobie dokładnie te same bakterie, jakie zawierają w sobie jogurty naturalne. Mowa oczywiście o lactobacillus, czyli tych mikroorganizmach, które wspomagają proces trawienia. Są one pomoce także w czasie przyjmowania antybiotyków, wspierają organizm podczas infekcji.
Obniżenie poziomu cholesterolu
Kimchi powinny jeść osoby, które borykają się z wysokim poziomem cholesterolu. Dlaczego? Potrawa zawiera w swoim składzie czosnek. Ten charakteryzuje się nie tylko działaniem antybakteryjnym. Dzięki allicynie i selenowi, ząbki czosnku pomagają obniżyć poziom cholesterolu LDL we krwi. Przyczyniają się tym samym do zapobiegania chorobom serca. Dzieje się tak, ponieważ allicyna i selen utrudniają lokowanie się blaszek miażdżycowych na ścianach tętnic.
Poprawa wzroku
Już 100 g kimchi zawiera 18 proc. dziennej dawki witaminy A. Dzięki temu kiszonka rodem z Azji pozytywnie wpływa na wzrok, poprawiające jego jakość – witamina A jest bowiem jest bardzo ważna dla oczu. Ale nie tylko. Jest ona także ważnym przeciwutleniaczem, który hamuje działanie wolnych rodników, przyczyniających się do wystąpienia nowotworu.
Spowolnienie procesu starzenia się skóry
To właśnie dzięki kimchi Koreanki wyglądają tak młodo. Jest to jedna z korzyści tej potrawy. Kimchi zawiera liczne antyoksydanty, które oprócz działania przeciwnowotworowego, mają także działanie spowalniające starzenie się skóry. W efekcie wygląda ona młodo i jędrnie o wiele dłużej. Nie odbija się też na niej stres.
Na skórę pozytywnie działa także selen, zapobiegający powstawaniu zmarszczek.
Przygotowanie kimchi
Jak przyrządzić kimchi? Oto prosty przepis: Składniki: rzodkiewka, marchew, kapusta pekińska, szczypiorek, czerwony pieprz, czosnek, imbir, sproszkowana papryczka chili, cukier.
Rzodkiewkę, marchew, kapustę pekińską, szczypiorek i czosnek kroimy na dowolnej wielkości kawałki. Imbir ścieramy na tarce. Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy dowolną ilość papryczki chilli oraz cukru. Mieszamy ponownie i czekamy aż warzywa puszczą sok. Następnie przekładamy wszystko do słoika i odstawiamy na blat kuchenny na ok. 3 dni. Po tym czasie wstawiamy słoik do lodówki. W ten sposób możemy przechowywać kimchi nawet kilka tygodni. Kapusta ukiszona jest po ok. 3 tygodniach.