Kimchi - właściwości

Symbol kuchni koreańskiej, danie pełne zdrowotnych właściwości, którego receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Kimchi, czyli kiszone warzywa w wersji azjatyckiej podbijają także polskie stoły. Nic dziwnego – są prawdziwą bombą zdrowotną. Szczególnie w sezonie na przeziębienia warto po nie sięgać.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Ewa Rycerz

/ 6Kiszonka ze słoika

Kimchi w świecie znane jest także jako gimchi lub kimchee. Są to kiszone warzywa uzupełnione przyprawami i innymi dodatkami. Podstawą tego dania jest kapusta pekińska. Do niej dodaje się rzodkiewkę, imbir, szczypiorek, czosnek. Dwa ostatnie warzywa sterylizują danie i dodają mu charakterystycznego smaku. Najważniejszą rolę odgrywa w kimchi koreańska papryka chilli w proszku, zwana także gochugaru. Nadaje ona pikantności.

Nie istnieje jeden przepis na kimchi. Termin ten jest swego rodzaju nazwą zbiorczą dla kiszonych warzyw z dodatkami. W całej kuchni koreańskiej istnieje ok. 100 rodzajów kimchee. Oto kilka właściwości zdrowotnych, jakie posiadają kiszone warzywa rodem z Azji.

/ 6Poprawa pracy jelit

Obraz
© 123RF

Gimchi jest bogatym źródłem bakterii probiotycznych, które pozytywnie wpływają na mikroflorę w jelitach. Sekret kryje się w fermentacji. Kimchi ma w sobie dokładnie te same bakterie, jakie zawierają w sobie jogurty naturalne. Mowa oczywiście o lactobacillus, czyli tych mikroorganizmach, które wspomagają proces trawienia. Są one pomoce także w czasie przyjmowania antybiotyków, wspierają organizm podczas infekcji.

/ 6Obniżenie poziomu cholesterolu

Kimchi powinny jeść osoby, które borykają się z wysokim poziomem cholesterolu. Dlaczego? Potrawa zawiera w swoim składzie czosnek. Ten charakteryzuje się nie tylko działaniem antybakteryjnym. Dzięki allicynie i selenowi, ząbki czosnku pomagają obniżyć poziom cholesterolu LDL we krwi. Przyczyniają się tym samym do zapobiegania chorobom serca. Dzieje się tak, ponieważ allicyna i selen utrudniają lokowanie się blaszek miażdżycowych na ścianach tętnic.

/ 6Poprawa wzroku

Obraz
© 123RF

Już 100 g kimchi zawiera 18 proc. dziennej dawki witaminy A. Dzięki temu kiszonka rodem z Azji pozytywnie wpływa na wzrok, poprawiające jego jakość – witamina A jest bowiem jest bardzo ważna dla oczu. Ale nie tylko. Jest ona także ważnym przeciwutleniaczem, który hamuje działanie wolnych rodników, przyczyniających się do wystąpienia nowotworu.

/ 6Spowolnienie procesu starzenia się skóry

Obraz
© 123RF

To właśnie dzięki kimchi Koreanki wyglądają tak młodo. Jest to jedna z korzyści tej potrawy. Kimchi zawiera liczne antyoksydanty, które oprócz działania przeciwnowotworowego, mają także działanie spowalniające starzenie się skóry. W efekcie wygląda ona młodo i jędrnie o wiele dłużej. Nie odbija się też na niej stres.

Na skórę pozytywnie działa także selen, zapobiegający powstawaniu zmarszczek.

/ 6Przygotowanie kimchi

Obraz
© 123RF

Jak przyrządzić kimchi? Oto prosty przepis: Składniki: rzodkiewka, marchew, kapusta pekińska, szczypiorek, czerwony pieprz, czosnek, imbir, sproszkowana papryczka chili, cukier.

Rzodkiewkę, marchew, kapustę pekińską, szczypiorek i czosnek kroimy na dowolnej wielkości kawałki. Imbir ścieramy na tarce. Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy dowolną ilość papryczki chilli oraz cukru. Mieszamy ponownie i czekamy aż warzywa puszczą sok. Następnie przekładamy wszystko do słoika i odstawiamy na blat kuchenny na ok. 3 dni. Po tym czasie wstawiamy słoik do lodówki. W ten sposób możemy przechowywać kimchi nawet kilka tygodni. Kapusta ukiszona jest po ok. 3 tygodniach.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka