Kisiel jabłkowy
Kisiel „własnej roboty” w przeciwieństwie do gotowych, kupnych w proszku nie zawiera szkodliwych barwników, aromatów i konserwantów. Może być stosowany nawet w diecie lekkostrawnej, gdyż działa kojąco i łagodząco na podrażniony przewód pokarmowy. W tym przepisie głównym składnikiem kisielu jest jabłko – niskokaloryczny owoc o dużej zawartości żelaza i potasu, co nadaje mu właściwości odkwaszające organizm.
Składniki (2 porcje)
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- pół jabłka,
- esencja cytrynowa.
Sposób przygotowania
W rondelku zagotować szklankę wody. Mąkę rozprowadzić połową szklanki zimnej wody, dodać 1/3 fiolki esencji i powoli wlać do wrzątku, cały czas mieszając, a gdy kisiel zgęstnieje, zdjąć rondelek z ognia. Jabłko utrzeć na grubej tarce jarzynowej, dodać do gorącego kisielu. Rozlać kisiel do wypłukanych zimną wodą salaterek.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 57,30 kcal |
Białka | 0,26 g |
Tłuszcze | 0,21 g |
Cholesterol | 0,00 mg |
Węglowodany | 14,44 g |
Błonnik | 1,04 g |
Witamina C | 4,73 mg |
Witamina A | 2,00 µg |
Komentarz
W jabłkach występuje unikalna kombinacja witamin C i P oraz magnezu, które uelastyczniają oraz uszczelniają naczynia krwionośne, zapobiegając miażdżycy. Jabłka ułatwiają przyswajanie wapnia przez organizm, dzięki czemu wzmacniają zęby, włosy i paznokcie. Ponadto owoce te bardzo rzadko wywołuje reakcje alergiczne, dlatego taka przekąska świetnie nadaje się nawet dla dzieci. Danie polecane nawet w chorobie wrzodowej żołądka.