Kisiel - wpływ na zdrowie, kisiel domowy czy z torebki

Kisiel to jeden z ulubionych deserów dzieci i dorosłych. Ma żelową, półpłynną konsystencją i kwaskowaty, owocowy smak. Kisiel jest bardzo łatwy w przygotowaniu, można spożywać go zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jakie wartości odżywcze ma kisiel?

Kisiel to jeden z ulubionych deserów dzieci.Kisiel to jeden z ulubionych deserów dzieci.
Źródło zdjęć: © adobestock
Paula Komendarczuk

Co to jest kisiel?

Kisiel to popularny deser o żelowej konsystencji, składający się z wywaru owocowego i mąki ziemniaczanej do zagęszczenia. Można jeść go zarówno na ciepło, jak i zimno, jest produktem niskokalorycznym.

Kisiel często jest traktowany jako słodka przekąska lub podwieczorek. Na sklepowych półkach dostępny jest w formie saszetki z proszkiem, wymagającej jedynie zalania wrzątkiem i wymieszania.

Kisiel można przygotować również samodzielnie w domu, korzystając z ulubionych, sezonowych owoców, zamiennika cukru lub miodu. Dzięki temu mamy pewność, że przygotowana przez nas przekąska ma wartościowy skład, nie zawiera konserwantów i sztucznych barwników.

Warto wzbogacić deser ulubionymi przyprawami, na przykład cynamonem. Kisiel oprócz spożywania prosto z miseczki można wykorzystać jako nadzienie do drożdżówek, przekładanych wafli czy ciast.

Kisiel a zdrowie

Głównym składnikiem kisielu są owoce, najczęściej truskawki, wiśnie lub jabłka. To od wyboru konkretnego gatunku zależą wartości odżywcze deseru.

Truskawki dostarczają organizmowi magnezu i potasu, pozytywnie oddziałują na przemianę materii, pozwalają na pozbycie się toksyn z organizmu i odbudowanie naturalnej flory bakteryjnej jelit.

Dodatkowo wspierają trawienie, odchudzanie, zapobiegają wystąpieniu anemii, wzmacniają organizm, a także kondycję włosów i skóry.

Wiśnie to natomiast źródło fosforu, potasu, cynku, żelaza, wapnia i magnezu. Wspierają pracę serca, wykazują właściwości moczopędne, wspomagają leczenie chorób układu moczowego, zwalczają zbyt wysokie stężenie cholesterolu we krwi i obniżają ciśnienie.

Mają również pozytywny wpływ na przemianę materii oraz uczucie sytości. Jabłka z kolei to jedne z najbardziej wartościowych owoców. Zawierają większość witamin występujących w naturze, a także błonnik i pektyny.

Najwięcej składników odżywczych ukrytych jest w skórce i tuż pod nią. Jabłka wspierają pracę jelit, oczyszczanie organizmu z metali i toksyn. Dodatkowo podnoszą odporność organizmu, zwalczają wolne rodniki i chronią przed infekcjami.

Do zagęszczenia kisielu stosowana jest mąka ziemniaczana, która stanowi źródło lekkostrawnych węglowodanów. Nie zawiera glutenu, dostarcza natomiast błonnika, fosforu, magnezu, potasu, wapnia, sodu, witaminy B6 i C.

Mąka ziemniaczana to lekarstwo na wrażliwy żołądek i schorzenia układu pokarmowego. Łagodzi ból brzucha, zgagę, nudności, biegunkę czy wrzody.

Stosowana zewnętrznie leczy potówki, otarcia czy oparzenia słoneczne. Może być traktowana również jako zamiennik suchego szamponu lub pudru do twarzy.

Kisiel domowy czy z torebki?

Dietetycy są zgodni, że kisiel domowej roboty jest zdecydowanie bardziej wartościowym deserem. Można przygotować go ze świeżych, ulubionych owoców, użyć zamiennika cukru.

Jedyną wadą domowego kisielu jest czas przygotowania i konieczność spędzenia chwili w kuchni. Kisiel instant wymaga jedynie zalania proszku wrzątkiem i dokładnego wymieszania.

Warto mieć jednak na uwadze, że wersja ta jest przykładem produktów wysokoprzetworzonych, w zdecydowanej większości ma kiepski skład, pełen konserwantów, barwników i sztucznych aromatów.

Dodatkowo kisiel ze sklepowej półki często słodzony jest syropem glukozowo-fruktozowym, który wywiera negatywny wpływ na stan zdrowia. Podobnie jak zastąpienie owoców ich koncentratem.

Warto zwracać uwagę na skład produktów i sięgać wyłącznie po te złożone z naturalnych substancji. Kisiel z torebki nigdy nie będzie miał tak pozytywnego wpływu na zdrowie jak ten, zrobiony własnoręcznie w domu.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka