Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Dr n. med. Aneta Kościołek
Kiszona papryka
Jeśli nie przepadasz za papryką konserwową z octem, powinnaś wypróbować przepis wegański na paprykę kiszoną. Dzięki papryczkom chilli ma ona bardzo ostry smak i z pewnością polubią ją wszyscy amatorzy pikantnych potraw. Papryczka kiszona może być zarówno dodatkiem do wegańskich dań gorących, jak również smaczną przystawką podawaną na przyjęciu.
1. Jak ukisić paprykę?
Składniki:
- 2 kg papryki,
- kilka papryczek chilli,
- główka czosnku,
- 5 listków laurowych,
- łyżka ziela angielskiego,
- łyżka soli morskiej,
- koper i kminek.
Sposób przygotowania:
Pokrojone papryki z czosnkiem i przyprawami zalej trzema litrami wody zagotowanej z zielem angielskim i odstaw w ciepłe miejsce na kilka dni. Można jeść od razu albo pasteryzować. W tym celu włóż potrawę do słoika, zamknij wieczko, wstaw do większego garnka z wodą i gotuj w kąpieli wodnej kilkanaście minut. Wyjmij i ustaw do góry dnem.
145,6 mg
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 35,3 |
Białko | 1,6 g |
Tłuszcz | 0,5 g |
Cholesterol | 0,0 mg |
Węglowodany | 8,2 g |
Błonnik | 2,2 g |
Witamina C | 145,6 mg |
Witamina A | 528,0 µg |