Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Kiszona papryka

Avatar placeholder
05.10.2019 14:50
Kiszona papryka
Kiszona papryka (Zdjęcie autorstwa Hans / CC0 1.0)

Jeśli nie przepadasz za papryką konserwową z octem, powinnaś wypróbować przepis wegański na paprykę kiszoną. Dzięki papryczkom chilli ma ona bardzo ostry smak i z pewnością polubią ją wszyscy amatorzy pikantnych potraw. Papryczka kiszona może być zarówno dodatkiem do wegańskich dań gorących, jak również smaczną przystawką podawaną na przyjęciu.

1. Jak ukisić paprykę?

Składniki:

  • 2 kg papryki,
  • kilka papryczek chilli,
  • główka czosnku,
  • 5 listków laurowych,
  • łyżka ziela angielskiego,
  • łyżka soli morskiej,
  • koper i kminek.

Sposób przygotowania:

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Pokrojone papryki z czosnkiem i przyprawami zalej trzema litrami wody zagotowanej z zielem angielskim i odstaw w ciepłe miejsce na kilka dni. Można jeść od razu albo pasteryzować. W tym celu włóż potrawę do słoika, zamknij wieczko, wstaw do większego garnka z wodą i gotuj w kąpieli wodnej kilkanaście minut. Wyjmij i ustaw do góry dnem.

145,6 mg

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie35,3
Białko1,6 g
Tłuszcz0,5 g
Cholesterol0,0 mg
Węglowodany8,2 g
Błonnik2,2 g
Witamina C145,6 mg
Witamina A528,0 µg
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze