Klasyczne spaghetti bolognese
Spaghetti to jedno z narodowych dań kuchni włoskiej i zarazem najbardziej znana potrawa na świecie. Prawdopodobnie najlepiej smakuje w samej Italii, ale fanów tego rodzaju pasty nie brakuje na każdym kontynencie.
Składniki:
- oliwa z oliwek,
- ćwierć posiekanej, średniej wielkości cebuli,
- zmiażdżone 4 ząbki czosnku,
- 250 g mielonego mięsa wołowego,
- 2 filiżanki białego wina,
- 1/2 puszki pasty pomidorowej,
- 5 skrojonych w kostkę pomidorów, zachować sos,
- 2 filiżanki wody,
- filiżanka keczupu,
- sól i świeżo zmielony pieprz,
- filiżanka mleka,
- 250 g makaronu spaghetti,
- starty parmezan do posypania.
Przygotowanie:
W dużym garnku ugotuj makaron. Przed wrzuceniem makaronu wlej trochę oliwy, aby nitki się nie skleiły. Makaron powinien być al dente. W rondlu podgrzej oliwę, dodaj cebulę, czosnek i smaż przez 5 minut. Po tym czasie wrzuć mięso i rozdrobnij je drewnianą łyżką. Smaż, aż mięso zbrązowieje. Teraz dodaj wino i duś wszystko, póki napój nie wyparuje. Na końcu dodaj pomidory, pastę pomidorową, mleko i przyprawy. Na talerzu najpierw ułóż makaron, a potem polej go sosem.
Komentarz:
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem, najczęściej parmezanem. Na południu Włoch spaghetti je się łyżką i widelcem, na północy zaś nożem i widelcem. To klasyczne danie z pewnością zachwyci każdego.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 681,1 kcal |
Białko | 36,9 g |
Tłuszcz | 15,9 g |
Cholesterol | 111,5 mg |
Węglowodany | 100,2 g |
Błonnik | 4,0 g |
Witamina C | 24,1 mg |
Witamina A | 157,7 µg |