Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Klasyczne spaghetti bolognese

Avatar placeholder
15.03.2017 16:52
Klasyczne spaghetti bolognese
Klasyczne spaghetti bolognese

Spaghetti to jedno z narodowych dań kuchni włoskiej i zarazem najbardziej znana potrawa na świecie. Prawdopodobnie najlepiej smakuje w samej Italii, ale fanów tego rodzaju pasty nie brakuje na każdym kontynencie.

Składniki:

  • oliwa z oliwek,
  • ćwierć posiekanej, średniej wielkości cebuli,
  • zmiażdżone 4 ząbki czosnku,
  • 250 g mielonego mięsa wołowego,
  • 2 filiżanki białego wina,
  • 1/2 puszki pasty pomidorowej,
  • 5 skrojonych w kostkę pomidorów, zachować sos,
  • 2 filiżanki wody,
  • filiżanka keczupu,
  • sól i świeżo zmielony pieprz,
  • filiżanka mleka,
  • 250 g makaronu spaghetti,
  • starty parmezan do posypania.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

W dużym garnku ugotuj makaron. Przed wrzuceniem makaronu wlej trochę oliwy, aby nitki się nie skleiły. Makaron powinien być al dente. W rondlu podgrzej oliwę, dodaj cebulę, czosnek i smaż przez 5 minut. Po tym czasie wrzuć mięso i rozdrobnij je drewnianą łyżką. Smaż, aż mięso zbrązowieje. Teraz dodaj wino i duś wszystko, póki napój nie wyparuje. Na końcu dodaj pomidory, pastę pomidorową, mleko i przyprawy. Na talerzu najpierw ułóż makaron, a potem polej go sosem.

Komentarz:

Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem, najczęściej parmezanem. Na południu Włoch spaghetti je się łyżką i widelcem, na północy zaś nożem i widelcem. To klasyczne danie z pewnością zachwyci każdego.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie681,1 kcal
Białko36,9 g
Tłuszcz15,9 g
Cholesterol111,5 mg
Węglowodany100,2 g
Błonnik4,0 g
Witamina C24,1 mg
Witamina A157,7 µg
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze