Trwa ładowanie...

Klopsy - kalorie i wartości odżywcze, przepisy

 Paula Jakubasik
13.12.2021 13:11
Klopsy to tradycyjna potrawa kuchni polskiej.
Klopsy to tradycyjna potrawa kuchni polskiej. (adobestock)

Klopsy to tradycyjna potrawa kuchni polskiej z mięsa mielonego wymieszanego z jajkiem, bułką i przyprawami. Z masy formuje się niewielkie kulki, które obsmaża się, a następnie gotuje w wywarze. Ile kalorii mają klopsy? Jak zrobić klopsy w sosie?

spis treści

1. Czym są klopsy?

Klopsy to tradycyjne danie kuchni polskiej, które przygotowuje się z dowolnego mięsa mielonego. Łączy się je z namoczoną bułką lub bułką tartą, jajkiem oraz przyprawami, takimi jak sól, pieprz czy czosnek.

Następnie z masy mięsnej formuje się niewielkie kulki, obsmaża na tłuszczu, a następnie gotuje w wywarze przez około 30 minut. Klopsy mogą być też gotowane na parze, ale jest to rzadko spotykany sposób, ponieważ bulion z gotowania zazwyczaj wykorzystuje się do przygotowania sosu.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Kulki mięsne mogą być serwowane również w postaci usmażonej, bez dodatku sosu, wówczas przypominają kotlety mielone. Niekiedy mięso kształtuje się też w podłużny walec, obsypuje bułką tartą i zapieka w piekarniku.

Wówczas potrawę określa się mianem pieczeni rzymskiej, którą kroi się w plastry i podaje na ciepło lub zimno. Można spotkać się również z wersją nadziewanej pieczeni, na przykład jajkami ugotowanymi na twardo.

Klopsy cieszą się dużą popularnością i istnieją ich różne rodzaje, mogą być przygotowane z ryb, drobiowego, wieprzowego lub wołowego mięsa, z masy jajeczno-mącznej, a także w wersji wegańskiej.

2. Kalorie i wartości odżywcze klopsów

100 gramów klopsów wieprzowych zawiera:

  • wartość energetyczna - 166 kcal,
  • tłuszcz - 6,98 g,
  • węglowodany - 4,76 g,
  • białko - 19,83 g.

100 gramów klopsów wołowych zawiera:

  • wartość energetyczna - 202 kcal,
  • tłuszcz - 13,16 g,
  • węglowodany - 7,58 g,
  • białko - 12,41 g.

100 gramów klopsów z indyka zawiera:

  • wartość energetyczna - 149 kcal,
  • tłuszcz - 4,16 g,
  • węglowodany - 6,94 g,
  • białko - 19,63 g.

100 gramów klopsów z kurczaka zawiera:

  • wartość energetyczna - 161 kcal,
  • tłuszcz - 5,62 g,
  • węglowodany - 6,94 g,
  • białko - 19,39 g.

3. Przepis na klopsy w sosie własnym

Składniki:

  • 1 kg dowolnego mięsa mielonego,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki kaszy manny,
  • dwa ząbki czosnku,
  • 4 łyżeczki mąki pszennej,
  • olej,
  • sól i pieprz,
  • majeranek.

Sposób przygotowania:

Do mięsa dodajemy jajka, kaszę mannę, majeranek, sól oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wyrabiamy na gładką masę, z której formujemy kuleczki.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, a następnie obsmażamy klopsy z dwóch stron. Następnie zalewamy je wrzącą wodą i dusimy przez 20 minut. Wyjmujemy kuleczki, do wywaru dodajemy mąkę wymieszaną z wodą oraz doprawiamy do smaku. Do sosu wkładamy pulpeciki, doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy przez 2-3 minuty.

4. Przepis na klopsy w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 1 kg dowolnego mięsa mielonego,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 6 łyżek bułki tartej,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka bulionu,
  • masło,
  • 600 ml przecieru pomidorowego,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.

Mięso mielone mieszamy z usmażoną cebulą, bułką tatą, jajkami, solą i pieprzem. Po wyrobieniu na jednolitą masę, formujemy niewielkie kulki i obsmażamy z dwóch stron na patelni.

Następnie klopsy zalewamy gorącym bulionem, przykrywamy i dusimy przez 10 minut. Następnie wlewamy przecier pomidorowy i dusimy bez pokrywki przez 15 minut, kilkukrotnie mieszając. Na koniec doprawiamy do smaku.

Zobacz także:

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze