Klopsy - kalorie i wartości odżywcze, przepisy
Klopsy to tradycyjna potrawa kuchni polskiej z mięsa mielonego wymieszanego z jajkiem, bułką i przyprawami. Z masy formuje się niewielkie kulki, które obsmaża się, a następnie gotuje w wywarze. Ile kalorii mają klopsy? Jak zrobić klopsy w sosie?
1. Czym są klopsy?
Klopsy to tradycyjne danie kuchni polskiej, które przygotowuje się z dowolnego mięsa mielonego. Łączy się je z namoczoną bułką lub bułką tartą, jajkiem oraz przyprawami, takimi jak sól, pieprz czy czosnek.
Następnie z masy mięsnej formuje się niewielkie kulki, obsmaża na tłuszczu, a następnie gotuje w wywarze przez około 30 minut. Klopsy mogą być też gotowane na parze, ale jest to rzadko spotykany sposób, ponieważ bulion z gotowania zazwyczaj wykorzystuje się do przygotowania sosu.
Kulki mięsne mogą być serwowane również w postaci usmażonej, bez dodatku sosu, wówczas przypominają kotlety mielone. Niekiedy mięso kształtuje się też w podłużny walec, obsypuje bułką tartą i zapieka w piekarniku.
Wówczas potrawę określa się mianem pieczeni rzymskiej, którą kroi się w plastry i podaje na ciepło lub zimno. Można spotkać się również z wersją nadziewanej pieczeni, na przykład jajkami ugotowanymi na twardo.
Klopsy cieszą się dużą popularnością i istnieją ich różne rodzaje, mogą być przygotowane z ryb, drobiowego, wieprzowego lub wołowego mięsa, z masy jajeczno-mącznej, a także w wersji wegańskiej.
2. Kalorie i wartości odżywcze klopsów
100 gramów klopsów wieprzowych zawiera:
- wartość energetyczna - 166 kcal,
- tłuszcz - 6,98 g,
- węglowodany - 4,76 g,
- białko - 19,83 g.
100 gramów klopsów wołowych zawiera:
- wartość energetyczna - 202 kcal,
- tłuszcz - 13,16 g,
- węglowodany - 7,58 g,
- białko - 12,41 g.
100 gramów klopsów z indyka zawiera:
- wartość energetyczna - 149 kcal,
- tłuszcz - 4,16 g,
- węglowodany - 6,94 g,
- białko - 19,63 g.
100 gramów klopsów z kurczaka zawiera:
- wartość energetyczna - 161 kcal,
- tłuszcz - 5,62 g,
- węglowodany - 6,94 g,
- białko - 19,39 g.
3. Przepis na klopsy w sosie własnym
Składniki:
- 1 kg dowolnego mięsa mielonego,
- 2 jajka,
- 2 łyżki kaszy manny,
- dwa ząbki czosnku,
- 4 łyżeczki mąki pszennej,
- olej,
- sól i pieprz,
- majeranek.
Sposób przygotowania:
Do mięsa dodajemy jajka, kaszę mannę, majeranek, sól oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wyrabiamy na gładką masę, z której formujemy kuleczki.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, a następnie obsmażamy klopsy z dwóch stron. Następnie zalewamy je wrzącą wodą i dusimy przez 20 minut. Wyjmujemy kuleczki, do wywaru dodajemy mąkę wymieszaną z wodą oraz doprawiamy do smaku. Do sosu wkładamy pulpeciki, doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy przez 2-3 minuty.
4. Przepis na klopsy w sosie pomidorowym
Składniki:
- 1 kg dowolnego mięsa mielonego,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 6 łyżek bułki tartej,
- 2 jajka,
- 1 szklanka bulionu,
- masło,
- 600 ml przecieru pomidorowego,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.
Mięso mielone mieszamy z usmażoną cebulą, bułką tatą, jajkami, solą i pieprzem. Po wyrobieniu na jednolitą masę, formujemy niewielkie kulki i obsmażamy z dwóch stron na patelni.
Następnie klopsy zalewamy gorącym bulionem, przykrywamy i dusimy przez 10 minut. Następnie wlewamy przecier pomidorowy i dusimy bez pokrywki przez 15 minut, kilkukrotnie mieszając. Na koniec doprawiamy do smaku.