Kluski z makiem - kalorie i wartości odżywcze, przepis

Kluski z makiem to dla niektórych Polaków danie, bez którego nie wyobrażają sobie świąt. Jest to bardzo słodka i kaloryczna potrawa, składają się z makaronu, cukru, miodu i bakalii. Jak zrobić kluski z makiem?

Kluski z makiem to jedno z tradycyjnych dań świątecznych.Kluski z makiem to jedno z tradycyjnych dań świątecznych.
Źródło zdjęć: © adobestock
Paula Komendarczuk

Czym są kluski z makiem?

Kluski z makiem to tradycyjne danie wigilijne w niektórych regionach Polski. Potrawa składa się z łazanek lub drobnego makaronego, wymieszanego z masą makową, cukrem, miodem i bakaliami.

Kluski z makiem wywodzą się z Małopolski, przez tamtejszych mieszkańców danie określane jest mianem makiełek. Na Śląsku makaron często zastępowany jest namoczonych pieczywem.

Kalorie i wartości odżywcze klusek z makiem

100 gramów klusek z makiem zawiera:

  • wartość energetyczna - 398 kcal,
  • białko - 11,3 g,
  • tłuszcze - 19,6 g,
  • tłuszcze nasycone - 3,1 g,
  • tłuszcze jednonienasycone - 5,2 g,
  • tłuszcze wielonienasycone - 9,8 g,
  • cholesterol - 15,4 mg,
  • węglowodany - 52,0 g,
  • błonnik - 8,1 g,
  • sód - 10,4 mg,
  • potas - 525,0 mg,
  • wapń - 357,0 mg,
  • fosfor - 359,0 mg,
  • magnez - 150,7 mg,
  • żelazo - 3,2 mg,
  • cynk - 1,6 mg,
  • witamina A - 100,0 µg,
  • witamina E - 2,4 mg,
  • witamina B1 - 0,12 mg,
  • witamina B2 - 0,15 mg,
  • Niacyna - 1,1 mg,
  • witamina B6 - 0,24 mg,
  • witamina B12 - 0,05 µg,
  • witamina C - 2,9 mg,
  • witamina D - 0,06 µg.

Kluski z makiem są bardzo kaloryczne, zaledwie 100 gramów potrawy dostarcza prawie 400 kcal. Danie obfituje w tłuszcz, z przewagą kwasów wielonienasyconych (orzechy) oraz jednonienasyconych (mak).

Dodatkowo kluski z makiem są źródłem fosforu, magnezu, żelaza i wapnia. Pierwiastki te mają wpływ na poziom odporności organizmu, produkcję czerwonych krwinek, a także transport tlenu.

Dodatkowo wapń odpowiada za kondycję zębów i kości, a magnez oddziałuje na ciśnienie krwi i kurczliwość mięśni. Potrawa dostarcza również witamin z grupy B, które mają wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego.

Przepis na kluski z makiem

Składniki na kluski:

  • 3 szklanki mąki,
  • 3 jajka,
  • 1/4 szklanki wody,
  • szczypta soli.

Składniki na masę makową:

  • 100 g maku,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 łyżeczki masła,
  • kilka kropli aromatu migdałowego,
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 1,5 łyżki posiekanych orzechów,
  • 1,5 łyżki rodzynek.

Sposób przygotowania:

Do miski wsypujemy trzy szklanki mąki, dodajemy szczyptę soli i jajka. Całość dokładnie mieszamy, stopniowo dolewając wody, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto finalnie powinno być zwarte i dość twarde.

Przekładamy je na stolnicę lub blat, wyrabiamy przez chwilę, a następnie rozwałkowujemy na jeden cienki płat, kroimy na grube paski, a następnie skośne kawałeczki.

W garnku doprowadzamy do wrzenia sporą ilość lekko osolonej wody, gotujemy kluski przez kilka minut po wypłynięciu. Oczyszczony mak zalewamy wrzącą wodą i gotujemy przez 10 minut.

Gdy całość przestygnie, mak odcedzamy na sitku i przepuszczamy przez maszynkę. Masło rozgrzewamy na patelni, na tłuszcz przesupujemy utarty mak, posiekane orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową, wlewamy aromat oraz miód.

Masę dokładnie mieszamy, smażąc przez chwilę. Po kilku minutach dodajemy kluski i mieszamy. Danie serwujemy na niewielkich półmiskach lub w dużej misce do samodzielnego nałożenia.

Do przygotowania klusek z makiem można wykorzystać makaron ze sklepowej półki w dowolnym kształcie. Największą popularnością cieszy się ten, imitujący kształt łazanek.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka