Kluski z serem – kalorie, wartości odżywcze i przepis

Kluski z serem przygotowuje się z twarogu, mąki i jajka, ale i ugotowanych ziemniaków. W zależności od użytych składników można przygotować kluski leniwe lub kopytka z serem. Czy są kaloryczne i wartościowe pod względem odżywczym? Jak je przygotować?

Kluski z seremKluski z serem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Co to są kluski z serem?

Kluski z serem, zarówno leniwe, jak i kopytka z serem, to klasyka polskiej kuchni. Robi się je bardzo szybko, z prostych składników: białego sera (twarogu), mąki i jajka, ale i ziemniaków. Podaje się je najczęściej z bułką tartą podsmażaną na maśle. To doskonałe danie obiadowe, które lubią nie tylko dzieci.

Dlaczego na kluski z serem mówi się leniwe (kluski leniwe, pierogi leniwe, kopytka leniwe)? Ma to związek z tym, że przygotowuje się je z takich samych składników, jak pierogi z serem (choć w innych proporcjach). W przypadku klusek wszystkie składniki się miesza, kroi i gotuje, co eliminuje pracochłonne wykrawanie, nadziewanie farszem i lepienie pierogów. Robi się je prosto i szybko (w przeciwieństwie do pracochłonnych pierogów), a smak obu potraw jest bardzo podobny.

Kalorie i wartości odżywcze klusek z serem

Kluski z serem, zrobione z twarogu, mąki, jaj czy ziemniaków, jak można się domyślać, to nie danie dietetyczne. W swojej klasycznej odsłonie są dość kaloryczne, a ich wartość energetyczną podnoszą dodatki. To dlatego nie tylko warto uważać z ich ilością, ale i unikać cukru, śmietany czy podsmażanej na maśle bułki tartej. Lepszym rozwiązaniem są dodawane do klusek z serem owoce czy musy owocowe, jogurt naturalny i zdrowsze zamienniki cukru, takie jak choćby ksylitol.

Częste spożywanie klusek z serem, zwłaszcza w dużych ilościach, może nie wyjść na zdrowie. Danie wpływa na wzrost ryzyka wystąpienia nadwagi i otyłości, a także chorób serca. A wartości odżywcze? Zarówno kluski leniwe, jak i kopytka leniwe z serem twarogowym to głównie źródło węglowodanów, ale i białka. W niewielkim stopniu pokrywają zapotrzebowanie organizmu na składniki mineralne i witaminy.

Właściwości odżywcze kluski z serem zawdzięczają głównemu składnikowi, to jest twarogowi. Biały ser ma dużą wartość odżywczą. Jest źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, którego zawartość waha się w granicach od około 15 g/100 g sera tłustego do około 20 g/100 g – chudego. Cechuje je także wysoka strawność. Sery twarogowe są także dobrym źródłem wapnia. To pierwiastek niezbędny do budowy kości i zębów. Obecne z kluskach z serem ziemniaki obfitują w potas oraz magnez. Mają też nieco wapnia, żelaza i fosforu. Dostarczają również niemal wszystkich witamin, przy czym najwięcej jest w nich witaminy C.

Dodawane do nich jajko jest z kolei źródłem białka. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować, i to w odpowiednich ilościach. W jajach znajduje się wiele witamin i składników mineralnych. To źródło witaminy A, E, D i K oraz witamin z grupy B i składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, selenu. Zawarte są w nim także niezbędne kwasy tłuszczowe i lecytyna. W żółtku jest obecna jest także luteina.

Mąka pszenna jest uboga w witaminy i sole mineralne, ale i odznacza się dość wysokim wskaźnikiem obciążenia glikemicznego (53 na 100 g). Oznacza to, że powoduje szybkie wzrosty cukru we krwi i tym samym zaburza gospodarkę insulinową.

Jak zrobić kluski z serem?

Aby przygotować kluseczki leniwe, potrzebne są takie składniki jak:

  • 2 kostki twarogu tłustego lub półtłustego (500 g),
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • łyżka mąki ziemniaczanej.

Twaróg zmiel w maszynce do mięsa lub rozgnieć z jajkiem praską do ziemniaków. Na stolnicy lub w misce wyłóż ser, dodaj mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Zgnieć ciasto w kulę. Podziel ją na dwie części. Z każdej zrób wałek. Rozpłaszcz go, pokrój ukośnie na kawałki. W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Kluski leniwe z serem gotuj kilkanaście sekund od wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiaj je łyżką cedzakową. Możesz je podawać z bułką tartą smażoną z masłem lub sosem waniliowym, ale i polać jogurtem naturalnym z odrobiną cukru pudru czy sosem owocowym.

Kopytka z ziemniaków i sera

Aby zrobić kluski z serem i ziemniakami, czyli kopytka z serem, znane także jako kluski leniwe z ziemniaków, potrzebne są takie składniki jak:

  • kilogram ugotowanych ziemniaków,
  • kostka twarogu (250 g) tłustego lub półtłustego,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • jajko,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej.

Ostudzone, ugotowane ziemniaki wraz z twarogiem rozgnieć praską. Włóż składniki do miski lub połóż na stolnicy, dodaj jaja, mąkę i sól. Szybko zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części. Z każdej zrób wałek. Rozpłaszcz go, pokrój ukośnie na kawałki.

Kopytka z serem wrzucaj partiami do garnka z osoloną, wrzącą wodą. Gotuj około 2 minuty od wypłynięcia. Wyjmuj łyżką cedzakową. Kopytka leniwe możesz polać roztopionym masłem zmieszanym z przyrumienioną na patelni tartą bułką.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka