Kopytka – z czym jeść i jak zrobić?

Kopytka to popularne w polskiej kuchni kluski, które przygotowuje się z gotowanych ziemniaków, mąki i jaj. Są dość grube, ale nieduże i miękkie. Mają kształt rombu. Podaje się je na obiad, do mięs i ryb. Pojawiają się również jako danie główne. Jak się robi kopytka? Z czym je podawać i jeść?

Kopytka – z czym jeść i jak zrobić?Kopytka – z czym jeść i jak zrobić?
Źródło zdjęć: © Pixabay autor: ustroja0

Co to są kopytka?

Kopytka (także szagówki) to kluski, które powstają z ugotowanych ziemniaków, mąki pszennej (czasem dodatku ziemniaczanej), jaja i soli, którą dodaje się do smaku. Kopytka można także przygotować w wersji bezglutenowej, zastępując mąkę pszenną gotowaną kaszą jaglaną i mąką ryżową.

Sposób przygotowania kopytek jest bardzo prosty. Ugotowane i zmielone w maszynce lub przeciśnięte przez praskę ziemniaki miesza się z pozostałymi składnikami i wyrabia zwartą, elastyczną masę. Z ciasta należy formuje się wałek, który lekko spłaszcza i kroi na kilkucentymetrowe kawałki, koniecznie po skosie. Dzięki temu kopytka mają charakterystyczny kształt rombu.

Gotuje się je w dużej ilości wrzącej, osolonej wody, delikatnie mieszając. Do kopytek można dodawać różne przyprawy, a i eksperymentować, wzbogacając je warzywami, co nadaje im niecodzienną barwę. W ten sposób powstają nie tylko klasyczne kopytka ziemniaczane, ale i kopytka z dyni czy kopytka ze szpinakiem, kopytka z burakiem oraz kopytka z marchewką. Alternatywą dla ziemniaków mogą być bataty.

Kopytka a kluski śląskie i kluseczki leniwe

Z kopytkami często mylone są kluski śląskie i kopytka serowe (kluski leniwe z ziemniakami, kluski serowo-ziemniaczane), które także robi się z ugotowanych ziemniaków. Jakie są między nimi różnice? Kluski śląskie robi się z mąki ziemniaczanej, zaś do klusek ziemniaczano-serowych dodaje się ser twarogowy. Kluski leniwe można też przygotować bez ziemniaków, wyłącznie z twarogu, mąki i jaj.

Kluski śląskie serwuje się podobnie jak kopytka. Kopytka z serem twarogowym najlepiej smakują z dodatkiem rozpuszczonego masła oraz odrobiną cukru lub w połączeniu z podsmażoną na maśle bułką tartą. Można też je podawać z jogurtem, śmietaną, bitą śmietaną, sosami owocowymi, cukrem i cynamonem.

Tradycyjny przepis na kopytka

Jak zrobić tradycyjne kopytka? Przepis uwzględnia:

  • kilogram ziemniaków (przy czym można je przygotować ze świeżo ugotowanych ziemniaków, jak i ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę poprzedniego dnia. To doskonały pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z obiadu),
  • 200 g mąki,
  • jajko,
  • łyżeczkę soli.

Ziemniaki trzeba obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przepuścić od razu przez praskę lub maszynkę do mięsa. Dopiero wtedy można je ostudzić, po czym dodać wszystkie składniki. Należy to robić dość szybko.

Gdy ciasto na kopytka będzie jednolite i gładkie, trzeba uformować z niego kilka niedużych wałeczków i obtoczyć je w mące. Każdy trzeba lekko spłaszczyć i ciąć nożem na małe kluski, tworząc małe romby. Trzeba je wkładać partiami do wrzącej wody w dużym garnku. Po wypłynięciu na powierzchnię wody kopytka powinny gotować się 3 minuty. Warto je lekko i delikatnie przemieszać drewnianą łyżką, by się nie przykleiły do dna. Wyjmuje się je łyżką cedzakową. Podaje na ciepło. Można je także mrozić i przechować w lodówce, by odsmażać.

Z czym jeść kopytka?

Kopytka w niewielkim stopniu pokrywa dzienne zapotrzebowanie na składniki mineralne i witaminy. Można w nich znaleźć fosfor, potas, miedź oraz witaminę B6 i C. Kluski tego rodzaju to przede wszystkim źródło węglowodanów. Wartość kaloryczna 100-gramowej porcji wynosi 147 kcal. Podnoszą ją jednak tłuste sosy czy mięso.

Kopytka ziemniaczane doskonale sprawdzają się jako danie główne dodatek do obiadu, ale i dodatek do innych potraw, najczęściej mięsnych, takich jak gulasz, mięso pieczone czy duszone. Podaje się je okraszone masłem lub słoniną ze skwarkami. Popularnym daniem są kopytka z sosem, na przykład grzybowym czy pieczarkowym.

Jak zrobić sos pieczarkowy? Wystarczy przygotować pieczarki (około 300 g), małą cebulę, 100 ml śmietany (18 %) lub jogurtu, ząbek czosnku, łyżka masła i nieco oleju, sól, pieprz i natka pietruszki. Od czego zacząć? Pieczarki trzeba umyć, osuszyć i pokroić na cienkie plasterki. Cebulę pokroić w kosteczkę, a czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni trzeba rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać pieczarki i czosnek – chwile je smażyć, często mieszając. Gdy pieczarki się zarumienią, trzeba dodać masło i sól, następnie śmietanę lub jogurt, a także sól i pieprz. Odstawić z ognia. Gdy sos jest za gęsty, można dodać wodę lub bulion, najlepiej warzywny.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka