Kumin – wygląd, nasiona, właściwości zdrowotne, zastosowanie w kuchni, odchudzanie
Kmin rzymski, (Cuminum cyminum), czy inaczej kumin to roślina jednoroczna, która pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego, m.in. w Indiach, Chinach, Północnej Afryce i Ameryce. Nie występuje jako roślina dzika. Dostępny jest jedynie, dzięki uprawom rolnym. Kmin rzymski nie jest hodowany Polsce ze względu na nieodporność na mróz.
Zobacz film: "Kurczak w czerwonym curry z ryżem"
- 1. Jak wygląda kumin?
- 2. Nasiona kuminu
- 3. Właściwości zdrowotne kuminu
- 4. Co dodać do gulaszu
- 5. Jak się odchudzić?
1. Jak wygląda kumin?
Kmin rzymski jest rośliną jednoroczną z rodziny pietruszkowanych. Istnieje kilka odmian kuminu rzymskiego, największe mogą osiągać wysokość nawet 25-50 cm. W czasie kwitnięcia na roślinie pojawiają się różowe bądź białe kwiaty w formie baldachów. Liście kuminu rzymskiego mają bardzo charakterystyczny zielono-niebieskawy kolor.
2. Nasiona kuminu
Nasiona kuminu nazywane są kuminem i osiągają wielkość od 3 do 6 mm. Nasiona kuminu są podłużne i mają brązowy kolor w jaśniejsze drobne paski. W sklepach nasiona dostępne są najczęściej w formie zmielonej formie.
Jest to przyprawa ostra o lekko gorzkawym i dość intensywnym smaku.
Jeśli posiadamy kumin rzymski w formie niezmielonych nasion, należy je przed użyciem przeprażyć. Dzięki temu można wydobyć z nasion intensywniejszy smak.
3. Właściwości zdrowotne kuminu
Właściwości zdrowotne kuminu rzymskiego są już znane od starożytności, gdzie wykorzystywane były do celów leczniczych i kosmetycznych. Kumin rzymski działa rozkurczowo, moczopędnie, a także pobudza układ trawienny. To antidotum na dolegliwości żołądkowe, takie jak niestrawność, biegunka, kolka i wzdęcia. Dodatkowo kumin rzymski działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo.
Kumin rzymski korzystnie działa również na układ krążenia, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału. Ma także właściwości detoksykacyjne, dzięki czemu pozwala na pozbycie się toksyn z organizmu.
Kumin rzymski łagodzi nudności u kobiet w ciąży i przyspiesza procesy laktacyjne. Okłady z kuminu rzymskiego są stosowane w przypadku występowania obrzęków ciała.
Zobacz także
Nasiona kminu rzymskiego zawierają oleje eteryczne, a także witaminy, m.in. C i E), a także liczne minerały np. wapń, mangan, fosfor i żelazo. Zaparzone nasiona kuminu rzymskiego pomagają w walce z przeziębieniem i grypą, stanami zapalnymi gardła i chrypą
4. Co dodać do gulaszu
Kumin rzymski ma charakterystyczny ostry, intensywny smak. Najczęściej stosowany jest do tradycyjnych potraw meksykańskich, chińskich i indyjskich. Stanowi jeden ze składników przyprawy curry.
Kmin rzymski polecany jest to tortilli, gulaszu wieprzowego, humusu, kiszonej kapusty, spaghetti bolognese i chili con carne.
5. Jak się odchudzić?
Badania opublikowane w magazynie Complementary Therapies in Clinical Practice potwierdziły, że kmin rzymski w bardzo krótkim czasie może pomóc zrzucić zbędne kilogramy, a także pomaga utrzymać odpowiedni cholesterol. Eksperyment był przeprowadzony na grupie 88 kobiet, którym przez 3 miesiące podawane były 3 g sproszkowanego kuminu rzymskiego do jogurtu.
Kobiety będące na tej samej diecie, jednak bez dodatku kuminu rzymskiego schudły o 50 proc. mniej niż te, w których diecie znalazł się sproszkowany kmin rzymski.
Takich badań przeprowadzono więcej. Każde z nich potwierdza skuteczność kuminu rzymskiego w redukcji tkanki tłuszczowej. Pamiętać jednak trzeba, że kumin rzymski w odchudzaniu przynosi efekty wyłącznie w połączeniu z odpowiednią dietą.
Komentarze