Majeranek – właściwości lecznicze, wartości odżywcze, zastosowanie w kuchni, olej z majeranku

Majeranek to aromatyczna przyprawa stosowana w kuchni, którą zazwyczaj dodaje się do dań ciężkostrawnych. Zdarza się, że zioło mylone jest z oregano. Wynika to z faktu, że każda z tych roślin wywodzi się z tej samej rodziny. Majeranek skrywa w sobie wiele leczniczych sekretów i może być naturalnym medykamentem na różnorodne dolegliwości. O jego prozdrowotnych właściwościach mówiono już wieki temu. Za pomocą majeranku leczono przeziębienia oraz bóle gardła, a to nie wszystko. Na jakie dolegliwości pomoże to zioło?

Majeranek to przyprawa, która wykazuje wiele właściwości leczniczychMajeranek to przyprawa, która wykazuje wiele właściwości leczniczych
Źródło zdjęć: © 123rf

Charakterystyka majeranku

Majeranek (łac. Origanum majorana) to przyprawa znana na całej kuli ziemskiej. Znana jest ze swoich walorów smakowych, a także właściwości prozdrowotnych. Choć pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, uprawia się ją w wielu zakątkach świata. Alternatywne nazwy majeranku to: majoran, mariolka, lebiodka majeranek.

W 100 g suszonego majeranku znajduje się szereg wartościowych skwitamin i składników mineralnych między innymi:

Wśród składników mineralnych zawartych w tej przyprawie warto wyróżnić kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, cynk, fosfor, sód oraz potas.

Ile kalorii ma suszony majeranek?

Majeranek można stosować na wiele sposobów. Do dań możemy dodawać zarówno świeże, rozdrobnione liście jak i ususzone i zmielone. W 100 gramach suszonego majeranku znajduje się 271 kalorii.

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 1 g (1 łyżeczka)
Wartość energetyczna271 kcal1,63 kcal
Białko12,66 g0,08 g
Węglowodany60,6 g0,36 g
Cukier4,09 g0,03 g
Błonnik40,3 g0,24 g
Tłuszcz7,04 g0,04 g
Tłuszcze nasycone0,53 g0,00 g
Tłuszcze jednonienasycone0,94 g0,01 g
Tłuszcze wielonienasycone4,41 g0,03 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C51,4 mg0,31 mg
Równoważnik folianów274 µg1,64 µg
Witamina B1 - tiamina0,29 mg0,00 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,32 mg0,00 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna4,12 mg0,03 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0 mg0 mg
Witamina B6 - pirydoksyna1,19 mg0,01 mg
Witamina B9 - kwas foliowy274 µg1,64 µg
Witamina B4 - cholina43,6 mg0,26 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A8,068 i.u.48,4 i.u.
Witamina A403 µg RAE2,42 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten4,806 µg28,8 µg
Beta-kryptoksantyna70,0 µg0,42 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna1,895 µg11,37 µg
Witamina E1,69 mg0,01 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K622 µg3,73 µg
Wapń1,990 mg11,94 mg
Żelazo82,7 mg0,50 mg
Magnez346 mg2,08 mg
Fosfor306 mg1,84 mg
Potas1,522 mg9,13 mg
Sód77,0 mg0,46 mg
Cynk3,60 mg0,02 mg
Miedź1,13 mg0,01 mg
Mangan5,43 mg0,03 mg
Selen4,50 µg0,03 µg
Woda7,64 g0,05 g

Zastosowanie majeranku w kuchni

Majeranek świeży powinno dodawać się pod koniec gotowania, aby zachował swój delikatny smak. Inaczej jest jednak z przyprawą suszoną – ze względu na to, że ma mocniejszy aromat można dodać ją na początku przyrządzania potrawy.

Warto też pamiętać, że majeranek suszony dodajemy w mniejszej ilości niż świeżego. Do jakich dań najlepiej pasuje majeranek? Zazwyczaj dodaje się go do potraw ciężkostrawnych (z fasoli, grochu, ziemniaków, do dań mięsnych, np. z wieprzowiny czy baraniny).

Majeranek ma zastosowanie w kuchni niemieckiej (do różnego rodzaju kiełbas), francuskiej (do dań z wieprzowiny, jagnięciny, ryb), włoskiej (do sosów pomidorowych, pizzy), amerykańskiej (do drobiu, pasztetów, serów).

Właściwości lecznicze majeranku

Majeranek wykazuje szereg właściwych leczniczych. Niweluje dolegliwości układu pokarmowego, wspomaga metabolizm i wykazuje działanie detoksykacyjne. Jakie inne prozdrowotne właściwości posiada ta przyprawa?

Zioło usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego: leczy zatrucia, niestrawność, nieżyty, biegunki, wzdęcia oraz zaparcia. Ma także wpływ na pracę wątroby oraz trzustki. Stosowane jest również w profilaktyce chorób układu krążenia, a przyjmowane regularnie obniża poziom ciśnienia krwi. Okazuje się też, że majeranek jest skuteczną bronią w walce z nowotworami.

Zaletami majeranku szczególnie powinny zainteresować się kobiety. Zioło, obniżając poziom androgenów nadnerczowych – jednych z hormonów płciowych, naturalnie wpływa na regulację cyklu miesiączkowego. Leczy objawy PCOS (zespołu policystycznych jajników) oraz optymalizuje poziom insuliny we krwi.

Majeranek wykazuje właściwości przeciwutleniające, co oznacza, że zwalcza namnażanie się szkodliwych dla zdrowia wolnych rodników. To także zioło, które odchudza. Stymuluje wzmożone wydzielanie się kwasów żołądkowych oraz przyspiesza przemianę materii.

Przeczytaj koniecznie

Maść z majeranku na katar

Majeranek wykorzystywany jest w medycynie naturalnej ze względu na swoje liczne właściwości prozdrowotne. Stosowany w postaci maści pomoże naturalnie wyleczyć katar – zarówno u dzieci, jak i dorosłych. Naturalny preparat niweluje nieżyt nosa, przeciwdziała zapaleniu zatok przynosowych. Umożliwia również swobodne oddychanie.

Do przygotowania maści z majeranku potrzebujemy ok. 20 g zwykłego masła o 82 proc. zawartości tłuszczu oraz tyle samo majeranku (może być świeży lub suszony). Składniki ucieramy razem, po czym odstawiamy na dobę w ciemne i chłodne miejsce.

Tak przygotowaną mieszaninę podgrzewamy w garnku na małym ogniu. Następnie odciskamy przez lnianą chusteczkę i przekładamy do małego, zamykanego opakowania. Maść trzymamy w lodówce. Smarujemy nią okolice nosa – w środku, na zewnątrz i obok ust.

Innym sposobem na przygotowanie maści jest wymieszanie maści ochronnej z witaminą A w proporcji 1:1 z suszonym majerankiem. Taki naturalny preparat również doskonale udrożni nasz nos i zniweluje katar. Po dwóch godzinach od przygotowania możliwe jest zastosowanie maści.

Napar z majeranku

Majeranek nadaje się także do przemywania. Naparem z zioła wyleczymy choroby skóry i oczuzapalenia spojówek, alergie skórne czy problemy z trądzikiem. Usunie on przebarwienia oraz wyleczy wypryski. Przyprawę w postaci naparu można stosować na kaszel, a w postaci płukanki na bolące gardło.

Łagodny napar z majeranku będzie skuteczny dla osób zmagających się z chrypą i utratą głosu. Mocny możemy zastosować dla oczyszczenia wątroby i w dolegliwościach układu trawiennego. Herbatka z majeranku może być także podawana dzieciom.

Zioło zniweluje nieprzyjemne uczucie pieczenia w przełyku i złagodzi stan zapalny gardła. Napar z majeranku może być również stosowany w przypadku uporczywych mdłości ciążowych. Do przygotowania naparu, stanowiącego naturalne lekarstwo na dolegliwości ze strony układu oddechowego będziesz potrzebować:

  • jedną łyżkę suszonego majeranku,
  • 250 ml gorącej wody,
  • łyżeczkę miodu.

Sposób przygotowania:

Jedną łyżkę suszonego majeranku zalej szklanką gorącej wody i na około 15 minut zostaw pod przykryciem do zaparzenia. Po przestygnięciu przecedź napar, dodaj do niego miód. Wymieszaj. Taki napar pij 2-3 razy dziennie.

Napar majerankowy z kminkiem

Działanie lecznicze majeranku wzmocnimy, mieszając go z kminkiem, koprem włoskim czy rumiankiem. Takie połączenie możemy przyjmować bezpośrednio po zmieleniu. Łyżeczkę ziół po zjedzeniu obficie popijamy wodą.

Olej z majeranku

Leczniczymi właściwościami charakteryzuje się też olej z majeranku. Jest on wykorzystywany w aromaterapii, używany jest m.in. do kąpieli czy inhalacji. Przygotujemy go samodzielnie – wystarczy połączyć oliwę z ziołem w tych samych proporcjach. Olejek z majeranku to doskonały naturalny preparat rozgrzewający w przeziębieniach, bólach stawów, przy zatkanych zatokach, bólach zębów czy w migrenach.

Olejek nie tylko rozgrzeje bolesne miejsca, ale także je oczyści, ponieważ charakteryzuje się działaniem przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym. Warto nadmienić, że posiada także działanie przeciwtrądzikowe. Świetnie posłuży nam jako naturalny środek odstraszający komary. Olejki eteryczne zawarte w przyprawie działają niezwykle drażniąco na owady.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka