Koktajl jagodowy
Owocowe koktajle często są określane mianem bomb witaminowych. I jest w tym dużo prawdy - dostarczają również związków mineralnych, antyoksydantów, białka. Czarne jagody to jedne z najzdrowszych owoców na świecie. Są źródłem potasu, wapnia, fosforu, żelaza czy magnezu oraz silnych przeciwutleniaczy. Warto wykorzystać sezon i jeść je jak najczęściej - na przykład w formie smacznego i zdrowego koktajlu.
Składniki:
- 1/2 szklanki jagód,
- 2 szklanki mleka,
- sok z 1/2 cytryny,
- kilka listków mięty,
- miód do smaku.
Przygotowanie:
Jagody zmiksuj z sokiem cytrynowym i listkami mięty. Dodaj miód. Ilość słodziku jest uzależniona od smaku owoców i osobistych preferencji. Dolej zimne mleko, ponownie dokładnie zmiksuj. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu. Można ozdobić listkiem mięty i kilkoma owocami jagody.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 135,4kcal |
Białka | 6,3 g |
Węglowodany | 19,31 g |
Tłuszcze | 3,88 g |
Błonnik | 1,03 g |
Komentarz dietetyka:
Sok ze świeżych jagód ma działanie antynowotworowe oraz pomaga w leczeniu biegunek. Poza tym leśne owoce zawierają substancje pozytywnie wpływające na narząd wzroku. Są polecane osobom z chorobami oczu. Zawierają również pektyny, kwasy organiczne oraz potas, przez co wspomagają pracę układu krążenia. Dlatego warto sięgać po każdy jagodowy przepis – dla smaku i dla zdrowotności.