Koktajl, który błyskawicznie obniża ciśnienie
Z najnowszych badań przeprowadzonych na Queen Mary University of London wynika, że szklanka soku z buraka pomaga obniżyć ciśnienie o 11 mmHg w przeciągu 6 godzin. Jak widać, działa błyskawicznie!
Ten efekt zawdzięczamy azotanom zawartym w warzywie, które w organizmie przekształcane są w gazy poszerzające naczynia krwionośne i wspomagające przepływ krwi.
Oto prosty przepis na koktajl, polecany przez Danę White, specjalistkę do spraw żywności i zarejestrowaną dietetyk.
Zawiera trzy ważne składniki wspomagające prawidłowe ciśnienie: azotany, magnez i potas.
Gotowane buraki najlepiej przygotować samemu (często są również dostępne w supermarketach).
Koktajl z buraka i ananasa (2 porcje)
Czas przygotowania: 5 minut
Składniki:
- ½ szklanki gotowanego buraka pokrojonego w kostkę,
- 1½ szklanki ananasa w kawałkach (może być mrożony),
- ¼ szklanki selera naciowego,
- 1 szklanka mleka migdałowego o smaku waniliowym,
- ½ szklanki świeżego soku z pomarańczy.
Połącz wszystkie składniki i miksuj za pomocą blendera aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Rozlej do dwóch schłodzonych szklanek.
Wartość odżywcza (na porcję): 153 kcal; 2 g białka; 35 g węglowodanów; 3 g błonnika; 28 g cukru; 1,5 g tłuszczu; 0 g tłuszczów nasyconych; 110 mg sodu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl