Trwa ładowanie...

Koktajl migdałowy

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 15.03.2017 18:01
Koktajl migdałowy
Koktajl migdałowy

Mogłoby się wydawać, że orzechy to tylko tłuszcz i nic więcej. Jednak to nieprawda. Czasem nie doceniamy produktów, jakimi są orzechy, a w tym migdały. Warto przełamać konwencje i mity krążące wokół tych składników i wprowadzić je w codzienną, a przynajmniej tygodniową dietę, ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, minerałów i witamin.

Składniki:

  • 3 szklanki migdałów,
  • 4 szklanki mleka,
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii,
  • 2 łyżki nektaru z agawy,
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1/4 łyżeczki cynamonu,
  • kilka goździków.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Migdały przygotuj dzień wcześniej – namocz je i zostaw w wodzie na całą noc. Rano wypłucz migdały, wsyp do blendera i dolej mleko. Zmiksuj na najwyższych obrotach. Dodaj ekstrakt z wanilii i nektar z agawy, cynamon, goździki i gałkę muszkatołową. Znów zmiksuj i wstaw mieszankę do lodówki. Po 2 godzinach wyjmij, ponownie wymieszaj i podawaj na zimno.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie461,47 kcal
Białka18,3 g
Węglowodany10,27 g
Tłuszcze35,13 g
Błonnik6, 83 g

Komentarz:

Migdały są cennym źródłem dobrze przyswajalnego wapnia. Są zdrowe też ze względu na dużą zawartość witaminy E, popularnie zwanej witaminą młodości. Witaminy z grupy B pomagają także w prawidłowym funkcjonowaniu układu krwionośnego. Może trzeba się przekonać na sobie i spróbować pysznego migdałowego koktajlu!

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze