Koktajl migdałowy
Mogłoby się wydawać, że orzechy to tylko tłuszcz i nic więcej. Jednak to nieprawda. Czasem nie doceniamy produktów, jakimi są orzechy, a w tym migdały. Warto przełamać konwencje i mity krążące wokół tych składników i wprowadzić je w codzienną, a przynajmniej tygodniową dietę, ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, minerałów i witamin.
Składniki:
- 3 szklanki migdałów,
- 4 szklanki mleka,
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii,
- 2 łyżki nektaru z agawy,
- 2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1/4 łyżeczki cynamonu,
- kilka goździków.
Przygotowanie:
Migdały przygotuj dzień wcześniej – namocz je i zostaw w wodzie na całą noc. Rano wypłucz migdały, wsyp do blendera i dolej mleko. Zmiksuj na najwyższych obrotach. Dodaj ekstrakt z wanilii i nektar z agawy, cynamon, goździki i gałkę muszkatołową. Znów zmiksuj i wstaw mieszankę do lodówki. Po 2 godzinach wyjmij, ponownie wymieszaj i podawaj na zimno.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 461,47 kcal |
Białka | 18,3 g |
Węglowodany | 10,27 g |
Tłuszcze | 35,13 g |
Błonnik | 6, 83 g |
Komentarz:
Migdały są cennym źródłem dobrze przyswajalnego wapnia. Są zdrowe też ze względu na dużą zawartość witaminy E, popularnie zwanej witaminą młodości. Witaminy z grupy B pomagają także w prawidłowym funkcjonowaniu układu krwionośnego. Może trzeba się przekonać na sobie i spróbować pysznego migdałowego koktajlu!