Koktajl pomarańczowy
W niektórych krajach pomarańcze, czy w ogóle cytrusy, są uważane za symbol młodości i życia. Ogrody pomarańczowe możemy spotkać wokół wybrzeży Morza Śródziemnego, zwłaszcza w Hiszpanii. Rosną także w Stanach Zjednoczonych, ale pochodzą tak naprawdę z Azji, z terenów o klimacie tropikalnym i subtropikalnym.
Składniki:
- 4 kostki lodu,
- 180 ml wody gazowanej,
- 60 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego.
Przygotowanie:
W blenderze zmiksuj 2 kostki lodu, całą wodę i 30 ml soku pomarańczowego. Pozostałe dwie kostki lodu wrzuć na dno szklanki. Zalej to mieszanką z blendera, a następnie świeżym sokiem pomarańczowym. Możesz udekorować kawałkiem pomarańczy oraz listkiem mięty lub bazylii.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 24,8 kcal |
Białka | 0,35 g |
Węglowodany | 5,72 g |
Tłuszcze | 0,05 g |
Błonnik | 0,46 g |
Komentarz:
Pomarańcza to przede wszystkim niezastąpione źródło naturalnych witamin i minerałów. W okresie, kiedy nie możemy liczyć na świeże owoce sezonowe, to właśnie ona może stanowić ratunek przed grypą. Pomarańcze posiadają witaminy C, A, B, B12, P, sole mineralne i pektyny, które pobudzają czynności jelit oraz przeciwdziałają wchłanianiu toksyn. Owoc ten to także bogate źródło błonnika pokarmowego, kwasu foliowego i potasu. Dzięki pomarańczy możemy wyleczyć m.in. grypę, zgagę, szkorbut, gorączkę, osteoporozę, nadciśnienie tętnicze czy infekcje dróg oddechowych. Warto zatem, choćby profilaktycznie, od czasu do czasu wypić pomarańczowy koktajl.