Koktajl warzywny – charakterystyka, dieta koktajlowa, przepisy
Koktajl warzywny doda nam energii, dostarczy naszemu organizmowi mnóstwo witamin i minerałów, a na dodatek ma bardzo mało kalorii. Koktajle warzywne idealnie sprawdzają się przy diecie koktajlowej, która pomaga zgubić zbędne kilogramy, jest sycąca oraz oczyszcza organizm z toksyn.
1. Koktajl warzywny – charakterystyka
Koktajle warzywne to bomba witaminowa dla naszego organizmu. Dodatkowo dodadzą nam one energii i posiadają mniej kalorii niż koktajle owocowe. Koktajl warzywny idealnie sprawdzi się na drugie śniadanie. Koktajle warzywne przygotujemy tak samo łatwo, jak koktajle owocowe. Możemy dodawać praktycznie wszystkie warzywa, jakie lubimy, dowolnie je łączyć i dodawać owoce. Doskonale pasują do takich koktajli wszelkiego rodzaju kiełki, przyprawy, dzięki czemu możemy mieć koktajl warzywny na ostro, na słodko. Jeśli koktaje warzywne do tej pory nie znalazły miejsca w twoim menu, czasu najwyższy to zmienić. Nie łatwo się nimi znudzić, ponieważ ciągle możemy coś zmieniać, miksować wszystko ze sobą, dodawać dodatkowe składniki.
2. Koktajl warzywny – dieta koktajlowa
Podstawą diety koktajlowej są koktajle warzywne, dzięki którym dostarczysz organizmowi wszystkich niezbędnych składników. Dieta jest sycąca, zdrowa, oczyszcza organizm z toksyn oraz pomaga zgubić zbędne kilogramy. Dieta koktajlowa należy do diet oczyszczających, czyli dzięki niej będziesz mogła przeprowadzić zdrowy dla organizmu detoks. W diecie tej należy uwzględnić takie koktajle warzywne jak: buraczany, marchwiowy i pomidorowy. Dieta powinna trwać dwa tygodnie i powinnaś tym czasie przestrzegać kilku podstawowych zasad: nie jedz tłustych mięs, wędlin, ryb oraz słodyczy. Ogranicz także spożywanie kawy i herbaty oraz alkoholu. Przed każdym posiłkiem wypij szklankę koktajlu warzywnego. Dietę powinnaś zacząć od koktajlu buraczanego – pij go co drugi dzień – a w pozostałe dni pij koktajl marchwiowy lub pomidorowy. W związku z tym, że koktajle warzywne są sycące, możesz ograniczyć pozostałe posiłki. Po dwóch tygodniach odczujesz wyraźną poprawę samopoczucia, wyglądu skóry oraz włosów. Stracisz także kilka kilogramów.
3. Koktajl warzywny – przepisy
Koktajl pomidorowy: 3–4 pomidory, pół selera, kilka listków bazylii, sól i pieprz wedle uznania. Warzywa myjemy, pomidory obieramy ze skórki, selera ścieramy na tarce. Wszystko łączymy i miksujemy na jednolitą masę. Koktajl burakowy: 100 g marchwi, 20 g selera, 30 g buraków, 50 g pomidorów, 30 g papryki, natka pietruszki oraz kefir. Warzywa obrać oraz umyć. Wszystkie warzywa pokroić w mniejsze części i wszystko razem zmiksować. Na koniec dodajemy kefir i wszystko jeszcze raz miksujemy.