Koktajl z kapusty
Głównym składnikiem tego koktajlu jest kapusta włoska. Przywędrowała ona do Polski ze słonecznej Italii w XVI wieku - razem z innymi ulubionymi warzywami królowej Bony. Jest to jeden z najzdrowszych, najsmaczniejszych i z pewnością najbardziej efektownych, pod względem wyglądu, rodzajów kapusty.
Składniki:
- 1 szklanka pokrojonej kapusty włoskiej,
- 1 pomarańcza,
- 1/4 szklanki wody,
- 1 kopiasta łyżka sproszkowanego białka,
- 1 kubek kostek lodu.
Przygotowanie
Pomarańczę umyj, obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Kapustę przemyj i także pokrój. W blenderze na wysokich obrotach zmiksuj owoc, kapustę i wodę. Pod koniec dodaj jeszcze lód i sproszkowane białko i blenduj, aż mieszanka nabierze gładkiej konsystencji. Po rozlaniu do szklanek można go udekorować dowolnymi owocami.
Wartości odżywcze
Kapusta włoska jest bogatym źródłem wielu substancji potrzebnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Zawiera między innymi sód, potas, magnez, wapń, mangan, fosfor, karoten, witaminy E, B1, B2, B6, C oraz kwas nikotynowy. Pomaga w detoksie organizmu, a także… w leczeniu kaca. Pomarańcza to z kolei bogactwo witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B. Owoce te warto jeść z błonkami oddzielającymi cząstki owocu - są dobrym źródłem błonnika i flawonoidów wzmacniających działanie witaminy C. Olejek pomarańczowy ma zaś właściwości uspokajające i przeciwdepresyjne.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 32,27 kcal |
Białka | 2,98 g |
Węglowodany | 4,41 g |
Tłuszcze | 0,23 g |
Błonnik | 1,53 g |