Kołatanie serca i świąd mogą być pierwszymi objawami. Tak daje o sobie znać pseudoalergia

Nietolerancje pokarmowe o podłożu nieimmunologicznym dotykają nawet 20 proc. społeczeństwa. Jedna z nich może być utrapieniem we współczesnym świecie z zachodnim modelem żywienia.

Problemy z histaminą mogą dawać charakterystyczne objawyProblemy z histaminą mogą dawać charakterystyczne objawy
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Histamina. Niezbędna, ale kłopotliwa substancja

Choć o histaminie mówi się często w kontekście produktów, które w nią obfitują, to w rzeczywistości także nasz organizm produkuje ten hormon. Jest mediatorem reakcji zapalnych, dlatego bierze udział w reakcjach obronnych organizmu. Odgrywa też rolę w procesach czuwania oraz zasypiania, wreszcie stymuluje produkcję kwasu solnego w żołądku.

Czasami histamina staje się naszym wrogiem i wpływa negatywnie na organizm. Częściowo przed takimi sytuacjami chroni nas enzym o nazwie diaminooksydaza (DAO), który rozkłada hormon.

Jest grupa osób, u których ten mechanizm nie działa w ogóle lub jest upośledzony. Wtedy mówimy o nietolerancji pokarmowej, która formalnie nie jest alergią. Nie wiąże się z procesami immunologicznymi, ale może dawać charakterystyczne dla niej objawy. Dlatego określa się ją mianem pseudoalergii.

To mogą być bóle brzucha i wzdęcia, biegunki lub zaparcia i te dotyczą ok. 92 proc. osób z nietolerancją histaminy. Poza tym mogą wystąpić objawy ze strony układu sercowo-naczyniowego, a nawet nerwowego.

- Może kołatać serce, pojawić się suchość w ustach, rozszerzenie źrenic, wysokie ciśnienie, zaczerwienienie skóry, świąd, skurcze oskrzeli, obrzęk krtani, to wszystko są reakcje na histaminę – mówi w rozmowie z WP abcZdrowie specjalistka medycyny rodzinnej, dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska.

- Oficjalne dane wskazują, że na nietolerancję histaminy cierpi jeden do trzech proc. populacji, jednak wydaje się, że te dane są mocno niedoszacowane. Poza podłożem genetycznym problemu i takimi chorobami jak choroba Ehlersa-Danlosa może on być związany z SIBO, czy celiakią, może też dotyczyć osób, u których wskutek innych problemów doszło do uszkodzenia kosmków jelitowych – mówi dr Cubała.

- Badania mówią, że niedobór enzymu DAO został również powiązany z pewnymi funkcjonalnymi zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi, takimi jak złe wchłanianie węglowodanów i nadwrażliwość na gluten bez celiakii (NCGS) – dodaje w rozmowie z WP abcZdrowie farmaceutka, mgr Ilona Krzak.

Zatrucie histaminą. Jedzenie na cenzurowanym

Z drugiej strony histamina może być też problemem wówczas, gdy wydzielanie enzymu nie jest niczym zakłócone, a jelita pracują prawidłowo. Pierwsze doniesienia na ten temat pochodzą z 1974 roku, kiedy w USA ponad 230 osób zatruło się tuńczykiem z puszki. Okazało się, że winne nie były bakterie, ale właśnie nadmiar uwolnionej z ryby histaminy.

Spożycie niektórych produktów może prowadzić do zatrucia histaminą
Spożycie niektórych produktów może prowadzić do zatrucia histaminą © Pixabay

- Najbardziej toksycznymi produktami pod względem zawartości histaminy są ryby: makrela, śledź, tuńczyk, sardynka. Jest to głównie związane z aktywnością mikroflory zawartej w rybie. Warto podkreślić, że niektóre szczepy mają zdolność bardzo intensywnej produkcji histaminy w krótkim czasie, co może prowadzić do zatrucia – mówi farmaceutka.

- Niewielkie ilości histaminy są obecne w mleku. Jej poziom wzrasta podczas przetwarzania nawet dziesięciokrotnie wskutek działania bakterii fermentujących, zdolnych do wytwarzania histaminy. Sery są na drugim miejscu po rybach w rankingu przyczyn najczęstszych zatruć histaminą – dodaje.

Farmaceutka przyznaje, że trzecie miejsce na podium zajmuje mięso, z uwagi na dużą ilość białka, a zwiększeniu zawartości histaminy sprzyjają procesy przetwarzania, czyli wędzenia i suszenia produktów mięsnych. Inne produkty na celowniku to niektóre napoje, takie jak matcha czy kawa, a także owoce i warzywa – pomidory, bakłażan oraz kiszonki.

Coraz więcej osób zagrożonych?

- Może tak być, że nie spożywamy żywności bogatohistaminowej, że nasza kolacja nie składała się z czerwonego wina, sera pleśniowego i dojrzewającej szynki, ale np. obfitowała w produkty wysokoprzetworzone zawierające sztuczne barwniki czy substancje, które osobiście nas alergizują. I wówczas ten nadmiar histaminy wydzielanej przez mastocyty (komórki tuczne, przyp.red.) może być czynnikiem spustowym, dającym objawy zatrucia histaminą – tłumaczy dr Cubała.

- Ale posiłek skomponowany z nadgryzionej zębem czasu makreli, dojrzewającej szynki i sera, popity lampką wina może się okazać strzałem w kolano – dodaje farmaceutka.

Do takich "strzałów" należy także jedna z najsłynniejszych potraw świata, czyli pizza. Połączenie przetworzonego mięsa i dojrzewającego sera, a także sosu pomidorowego, który jest histaminową bombą, może tłumaczyć niepokojące dolegliwości u niektórych amatorów pizzy. Zwłaszcza w połączeniu z lampką wina czy kuflem piwa. A to dopiero wierzchołek góry lodowej.

Problemy z histaminą mogą narastać we współczesnym świecie, a sprzyja im nie tylko przewlekły stres czy wspomniane już przewlekłe antybiotykoterapie, wreszcie nadmierna podaż mięsa i nabiału w diecie.

Badania wskazują na rolę insulinooporności, niedoboru snu czy niektórych leków.

- Oszacowano, że około 20 proc. populacji europejskiej regularnie przyjmuje leki hamujące enzym DAO, co znacznie zwiększa liczbę osób podatnych na niekorzystne działanie histaminy zawartej w diecie – dodaje farmaceutka.

Na liście leków o takim potencjale znajduje się m.in. morfina, niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ), acetylocysteina, kwas acetylosalicylowy, metamizol, popularne leki o działaniu wykrztuśnym, stosowany w nadciśnieniu i arytmii werapamil czy antydepresant amitryptylina.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka