Kolejne wycofanie popularnych gotowych produktów. W żywności mogą być bakterie wywołujące groźną chorobę
Po wykryciu w partii hamburgerów produkowanych przez Konspol groźnych bakterii, GIS ogłasza wycofanie kolejnych produktów, w których może się znajdować feralne mięso. Ze sklepów zniknęły: "Hamburger z sosem czosnkowym", "Hamburger z sosem amerykańskim" oraz "Sandwiche swojskie". Ich spożycie grozi zarażeniem listeriozą.
1. Uwaga na dwa rodzaje hamburgerów i sandwicha
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu tzw. produktów gotowych do spożycia, do których produkcji wykorzystano hamburgery drobiowe marki Konspol. W mięsie podczas kontroli wykryto obecność bakterii Listeria monocytogenes.
8 lipca pojawiło się pierwsze ostrzeżeniem przed spożyciem dwóch rodzajów hamburgerów produkowanych przez Konspol: drobiowego i drobiowo-wieprzowego.
Teraz podjęto decyzję o wycofaniu kolejnych produktów, w których może znajdować się skażone mięso. Podczas prowadzonego postępowania okazało się, że jednym z odbiorców wycofanej wcześniej partii hamburgerów była firma CATERING SERVICE Sp. z o.o., która używała mięsa do wyprodukowania gotowych kanapek i hamburgerów.
Szczegóły dotyczące wycofanych produktów:
Produkt – Hamburger z sosem czosnkowym. Termin przydatności do spożycia: wszystkie partie z terminami przydatności do spożycia od 10 do 16 lipca 2020 włącznie. Producent: CATERING SERVICE Sp. z o.o., ul. Płaczki 8, 63-020 Zaniemyśl.
Produkt – Hamburger z sosem amerykańskim. Termin przydatności do spożycia: wszystkie partie z terminami przydatności do spożycia od 10 do 16 lipca 2020 włącznie. Producent: CATERING SERVICE Sp. z o.o., ul. Płaczki 8, 63-020 Zaniemyśl.
Produkt – Sandwich swojski. Termin przydatności do spożycia: wszystkie partie z terminami przydatności do spożycia od 10 do 16 lipca 2020 włącznie. Producent: CATERING SERVICE Sp. z o.o., ul. Płaczki 8, 63-020 Zaniemyśl.
2. Zjedzenie tej żywności grozi listeriozą
Państwowa Inspekcja Sanitarna wyraźnie ostrzega przed spożyciem produktów, w których mogło być użyte mięso zakażone bakteriami Listeria monocytogenes. Zjedzenie takiej żywności może spowodować zachorowanie na listeriozę - chorobę, która jest groźna dla kobiet w ciąży i osób z obniżoną odpornością.
GIS apeluje do konsumentów, którzy mogli spożyć feralne produkty, by w przypadku wystąpienia objawów choroby, koniecznie skontaktowali się z lekarzem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl