Kolendra lekiem na padaczkę? Naukowcy niesamowitą zależność
Cudownie pachnie i poprawia smak wielu dań, a do tego wszystkiego jest pełna prozdrowotnych właściwości. Kolendra to skarb nie tylko w kuchni, ale także w apteczce. Ostatnie badania naukowe dowodzą, że kolendra może być ważnym składnikiem leków przeciwpadaczkowych.
1. Cenne właściwości kolendry
Kolendra doceniana była już przez medyków w czasach Hipokratesa. Jej wyjątkowość w leczeniu wielu chorób doceniła także tradycyjna medycyna ayurwedyjska. Współcześni naukowcy, rozkładając kolendrę na części pierwsze, potwierdzają, że to roślina, która potrafi zmniejszać ból i stan zapalny, chronić skórę przed promieniowaniem ultrafioletowym (UV) B, a także działa przeciwgrzybiczo i przeciwutleniająco. W jednym z badań stwierdzono nawet, że dodanie kolendry do smażonego mięsa może powstrzymywać potencjalnie rakotwórcze substancje aktywujące się w wysokiej temperaturze.
Zobacz też: Na czym polega tradycyjna medycyna chińska?
2. Kolendra a padaczka
Medycyna ludowa zna też doskonale właściwości przeciwdrgawkowe kolendry, a teraz potwierdzili je również naukowcy. W artykule opublikowanym na łamach "FASEB Journal" wyjaśniają, że kolendra jest silnym aktywatorem napięciozależnych kanałów potasowych KCNQ.
- Odkryliśmy, że kolendra, która od wieków była stosowana jako tradycyjny lek przeciwdrgawkowy, rzeczywiście aktywuje pewną klasę kanałów potasowych w mózgu, co prowadzi do zmniejszenia aktywności padaczkowej – wyjaśnia prof. fizjologii i biofizyki na University of California Irvine School of Medicine Geoff Abbott.
3. Dodecenal w lekach przeciwdrgawkowych?
Za działanie to odpowiada w szczególności specjalny składnik zawarty w liściach kolendry zwany dodecenalem.
- Zauważyliśmy, że jeden ze związków z kolendry, dodecenal, wiąże się z pewną częścią kanału potasowego, co prowadzi do jego otwarcia i spadku pobudliwości komórkowej – dodaje naukowiec i zapewnia, że dzięki tym odkryciom możliwe będzie ulepszenie istniejących terapii w leczeniu padaczki oraz opracowanie skuteczniejszych leków.
- Wyniki naszych badań dowodzą terapeutycznych właściwości kolendry. Wskazują na to, że tak popularne zioło w kuchni ma zaskakujący wpływ na kanały KCNQ – zapewnia, dodając, że kolendra ma także działanie przeciwbakteryjne, przeciwnowotworowe i przeciwbólowe.
- A najlepsze jest w tym wszystkim to, że wspaniale smakuje! – podsumowuje. I trudno się z nim nie zgodzić!
Zobacz też: Jak działają zioła na różne dolegliwości?