Kolorowa dieta. Oczyszcza płuca z nikotyny
Palenie papierosów niesie za sobą ryzyko zachorowania na raka płuc. W jednym papierosie znajduje się nawet 4000 związków chemicznych, z czego 1 proc. to związki rakotwórcze.
Bierne palenie również jest bardzo szkodliwe. Dzieje się tak ze względu na zawartość substancji smolistych w dymie papierosowym. Dieta może jednak ochronić organizm przed niekorzystnym wpływem papierosów na płuca.
Co zatem należy jeść, by pomóc swojemu zdrowiu?
Zobacz też: Jedzenie pistacji chroni przed rakiem płuc
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Cytrusy
Cytrusy takie jak pomarańcze, cytryny, grejpfruty czy kiwi są doskonałymi produktami w walce z nowotworami.
Dzięki dużej zawartości witaminy C, pozwalają obniżyć ryzyko wystąpienia raka płuc o 26 procent. Dodatkowo ich spożycie korzystnie wpływa na układ odpornościowy.
Cytrusy są więc nie tylko ochroną płuc, ale także zapobiegają przeziębieniom, zwłaszcza zimą.
Zobacz też: Jesz cytrusy? Nie myj zębów
Warzywa liściaste
Zielone, liściaste warzywa, takie jak kapusta, mniszek lekarski czy szpinak są doskonałym źródłem beta-karotenu.
Beta karoten jest prowitaminą witaminy A. Neutralizuje wolne rodniki w organizmie i ma korzystny wpływ na wzrok i skórę.
Palenie papierosów odciska swoje piętno nie tylko na płucach, ale i na skórze. Jedząc szpinak czy słodkie ziemniaki hamujesz powstawanie zmarszczek i minimalizujesz ryzyko rozwoju nowotworu.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: Pij ten napój i chudnij w czasie snu
Pomarańczowe i zielone warzywa
Alfa karoten zawarty w pomarańczowych i zielonych warzywach ma silne działanie antyoksydacyjne. Ten intensywny pigment ma zbawienny wpływ na płuca i układ krążenia.
Witaminy zawarte w produktach o największej ilości alfa karotenu stanowią dodatkowo doskonałą ochronę przed infekcjami.
Spożywając marchewkę, dynię, brokuły czy zieloną fasolę wprowadzamy do diety cenne witaminy i zmniejszamy ryzyko nowotworu płuc o 30 procent. Możesz je dodać do sałatki, przygotować świeżo wyciśnięty sok lub smoothie, a także jeść na surowo pomiędzy posiłkami.
Zobacz też: Kapusta na stawy. Dlaczego warto ją przykładać?
Czerwone i pomarańczowe produkty
Arbuz, papaja, morela i czerwona papryka to najlepsze źródło kryptoksantyny.
Kryptoksantyna w suplementacji sportowej wchodzi w skład produktów witaminowych i witaminowo-mineralnych. Wzmacnia organizm i jest silnym antyoksydantem.
Ten naturalny barwnik pochodzenia roślinnego obniża ryzyko zachorowań na nowotwór płuc o 35 procent.
Zobacz też: Tych warzyw nie powinieneś jeść zimą
Czerwony, czerwony i jeszcze raz czerwony
Czerwony kolor już pojawił się jako pigment w walce przeciw nowotworom, ale teraz przyjmuje postać likopenu.
Likopen jest łatwo rozpuszczalny w tłuszczach, dlatego jest najlepiej przyswajalny po obróbce termicznej z wykorzystaniem np. oliwy z oliwek.
Jako przeciwutleniacz chroni przed tworzeniem się komórek nowotworowych, dodatkowo walcząc z innymi chorobami układu krwionośnego.
Wprowadzenie do diety pomidorów, melona czy arbuza znacząco podniesie poziom likopenu w organizmie i zmniejszy ryzyko choroby o 25 procent.
Zobacz też: Dwa przepisy na detoks w 5 minut