Kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin (E141) - właściwości, zastosowanie, bezpieczeństwo

E141, czyli kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin, to jeden z powszechnie stosowanych barwników. W ostanich latach budzą one zainteresowanie nie tylko naukowców, ale także specjalistów w dziedzinie medycyny alternatywnej. Dlaczego tak jest i jaką funkcję spełnia ten dodatek w żywności?

E141, czyli kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin, to jeden z powszechnie stosowanych barwników.E141, czyli kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin, to jeden z powszechnie stosowanych barwników.
Źródło zdjęć: © 123rf
Kinga Olchowy

Czym jest E141?

Kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin to półsyntetyczne barwniki pochodzenia roślinnego, ukryte pod nazwą E141. Dodawane są bardzo często do żywności, aby poprawić jej wygląd. Są bardziej trwałe niż chlorofile i chlorofiliny (E140). Otrzymywane są właśnie z chlorofilin, z takich roślin jak lucerna, trawy czy pokrzywa.

Jest to naturalny składnik, który dodatkowo jest zmodyfikowany przez jony miedzi, wobec czego nazywany jest barwnikiem półsyntetycznym. Warto wiedzieć też, że pod symbolem E141 kryją się dwa różne składniki, są to:

  • E141(i) - kompleksy miedziowe chlorofilów (Cu-chlorofile)
  • E141(ii) - kompleksy miedziowe chlorofilin (Cu-chlorofiliny)

Nie każde "E" to twój wróg

Zastosowanie kompleksów miedziowych chlorofili

Kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin wykorzystywane są w produkcji żywności w celu nadania im zielonego koloru. Dopuszczalne jest ich stosowanie w wielu krajach, m.in. w Stanach Zjednoczonych, Nowej Zelandii, Australii, a także całej Unii Europejskiej. Można je stosować nie tylko po to, aby nadać produktom zielony kolor, ale także wzmocnić go - na przykład w groszku konserwowym.

Stosowanie E141 w żywności odbywa się na zasadzie quantum satis. Oznacza to, że nie ma żadnych odgórnych norm co do ilości dodawanej do produktów spożywczych. Dlatego często dodaje się go tak długo, aż uzyska się pożądany efekt. Dzieje się tak dlatego, że jest to barwnik półsyntetyczny, a więc pochodzący z naturalnych surowców.

E141 można znaleźć najczęściej w takich produktach, jak:

  • słodycze, w tym cukierki, kisiele i gumy do żucia
  • jogurty i napoje owocowe
  • lody
  • konserwy owocowe i warzywne

E141 w medycynie

Kompleksy te stosowane są także w przemyśle medycznym. Wykorzystuje się je do zewnętrznego stosowania na rany, ponieważ wykazano właściwości dezodorujące, a więc usuwające przykry zapach. Kiedyś stosowano E141 także u pacjentów z kolostomią, aby zmniejszyć nieprzyjemny zapach wydalanego kału.

Obecnie nadal można kupić suplementy diety i preparaty z kompleksem miedziowym chlorofili i chlorofilin. U osób z kolostomią mają takie samo działanie, jak kiedyś, dodatkowo pomagają w walce z ileostomią oraz nietrzymaniem moczu.

Czy E141 jest szkodliwe?

Obecnie nie ma wystarczających danych co do wpływu E141 na zdrowie. Dopuszczalna dzienna podaż to ok. 15mg na każdy kilogram masy ciała, jednak eksperci są zdania, że informacja ta powinna zostać wycofana z obiegu, ponieważ nie wiadomo, jak taka ilość może wpłynąć na organizm.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka