Słodkie dodatki do żywności. Są gorsze niż cukier

Powszechnie wiadomo, że nadmiar cukru nam szkodzi. Jednak substancje słodzące, które go zastępują w żywności, mogą być znacznie gorsze. Przyczyniają się nie tylko do rozwoju otyłości, ale też wielu poważnych chorób.

Substancje słodzące dodawane do żywności są gorsze niż cukierSubstancje słodzące dodawane do żywności są gorsze niż cukier
Źródło zdjęć: © 123RF

Dodatki do żywności

Substancje słodzące znajdują się w wielu dostępnych na rynku produktach. Powodów ich stosowania jest wiele. Zazwyczaj zastępują tradycyjny cukier.

Niestety, słodkie produkty uzależniają i przyczyniają się do wielu chorób.

Eksperci podkreślają, że nadmiar substancji słodzących przyczynia się do rozwoju nadwagi i otyłości. Sprzyja też chorobom takim jak cukrzyca czy nowotwory.

Sztuczne słodziki zwiększają ryzyko choroby Alzheimera

W przemyśle wykorzystywane są różnego rodzaju substancje słodzące. Niektóre z nich np. miód i melasa są zdrowsze niż cukier. Inne zaś mogą poważnie nam zaszkodzić.

Syrop kukurydziany

Syrop kukurydziany nazywany jest też syropem glukozowo-fruktozowym. Jest wytworzony ze skrobi kukurydzianej. Jest on powszechnie znany. Nic w tym dziwnego. W końcu znajdziemy go w składzie wielu produktów spożywczych chociażby w słodyczach, dżemach, gazowanych napojach, keczupach i konserwach.

Syrop glukozowo-fruktozowy ma sporo wad. Podstawową jest to, że zwiększa nam apetyt, a co za tym idzie, przyczynia się do tego, że więcej jemy. Ponadto może wpłynąć na rozwój cukrzycy i zespołu jelita drażliwego, a także chorób układu krążenia i niealkoholowego stłuszczenia wątroby.

Syrop karmelowy

Najprościej można powiedzieć, że syrop karmelowy to sacharoza poddana obróbce termicznej. Dzięki procesowi karmelizacji otrzymuje specyficzny brązowy kolor. Eksperci podkreślają, że jest on szkodliwy na równi z cukrem.

Znacznie gorsza jest jednak sukraloza (E955). Jej stosowanie w przemyśle spożywczym wzbudza kontrowersje. Według niektórych źródeł jest rakotwórcza. Co więcej, stanowi puste kalorie. Nie jest też wykorzystywana przez organizm do produkowania niezbędnej dla organizmu energii.

Syrop glukozowy

Syrop glukozowy szybciej niż cukier dostaje się do krwi. To zaś powoduje, że jest niebezpieczny dla osób, które chorują na cukrzycę. Mogą bardzo szybko podnieść, a następnie obniżyć indeks glikemiczny, co nie jest korzystne dla zdrowia i samopoczucia.

Ponadto warto pamiętać z czego jest wyprodukowany syrop glukozowy. Zazwyczaj wytrwarza się go ze skrobi ziemniaków, ryżu lub kukurydzy. Te produkty mogą być z kolei modyfikowane genetycznie, co jest kolejnym minusem tego związku chemicznego.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka