Płacą 1000 euro za 1 kg. Weź duży koszyk, bo zbiory mogą być okazałe
Można je znaleźć w wilgotnych lasach i nieopodal rzek, ale porastają też murki i słupy czy drzewa. Przez Francuzów i Belgów uznawany za ogromny przysmak, u nas chmiel kojarzy się tylko ze zbiorem szyszek.
Rusza sezon na pędy chmielu
W Polsce plantacje chmielu to codzienny widok, zwłaszcza w województwie lubelskim, opolskim oraz wielkopolskim. Roślina kojarzy się głównie z szyszkami wykorzystywanymi do produkcji piwa i jako surowiec lekarski o właściwościach uspokajających oraz nasennych. Wyciągi z szyszek chmielu działają również rozkurczowo, przeciwbólowo i moczopędnie, a także ułatwiają trawienie.
Tymczasem na uwagę zasługują również młode pędy rośliny. Sezon na pędy chmielu rozpoczyna się pod koniec marca i trwa cały kwiecień. Mieszkańcy Francji, Belgii i Holandii uważają je za wyjątkowo smaczne, ale cena tego przysmaku może porażać. Kilogram może kosztować nawet 1000 euro.
W Polsce ciężko znaleźć je w asortymencie sklepów czy na lokalnym rynku, jednak warto bacznie rozglądać się podczas spaceru. Chmiel rośnie dziko na stanowiskach wilgotnych - w lesie, w pobliżu rzek, porasta też murki, słupy oraz inne drzewa. Białe okazy, ukryte pod ziemią, mają wyjątkowo intensywny smak, z kolei te zielone są delikatniejsze. Brązowe natomiast nie nadają się do spożycia, są zdrewniałe i niesmaczne.
Poznaj moc szparagów
Pędy wystarczy ułamać na wysokości ok. 15 cm. Po krótkiej obróbce są gotowe do spożycia. Amatorzy porównują je do szparagów, dlatego też bywają nazywane dzikimi szparagami. Wymagają podobnego traktowania - wystarczy je krótko zblanszować lub podsmażyć na maśle.
Pobudzają apetyt i zwalczają patogeny
- Najdroższe warzywo świata rośnie w Polsce! Są to pędy chmielu nazywane dzikimi szparagami. Jak je jeść? Na surowo z oliwą i czosnkiem, ugotowane - polane sosem holenderskim czy beszamelowym lub smażone na maśle - mówi na TikToku @izainspiruje.
Pędy chmielu to też witaminowa bomba, a w medycynie naturalnej od wieków były wykorzystywane z uwagi na właściwości lecznicze. Pobudzają apetyt, ale też wspomagają trawienie i łagodzą problemy żołądkowe.
Dziś wiemy, że to zasługa lupuliny oraz licznych polifenoli, które wykazują działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne i antybakteryjne. Zdaniem naukowców mogą zwalczać m.in. grzyby i wirusy, np. wirusa opryszczki pospolitej, ale też chorobotwórcze patogeny jak paciorkowce i gronkowce. Mają również właściwości antynowotworowe zwłaszcza w kontekście raka jajnika, piersi oraz prostaty.
Młode pędy chmielu podobnie jak szyszki według badań mają działanie przeciwlękowe, uspokajające oraz mogą łagodzić stres i zapobiegać bezsenności.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.