Płacą 1000 euro za 1 kg. Weź duży koszyk, bo zbiory mogą być okazałe

Można je znaleźć w wilgotnych lasach i nieopodal rzek, ale porastają też murki i słupy czy drzewa. Przez Francuzów i Belgów uznawany za ogromny przysmak, u nas chmiel kojarzy się tylko ze zbiorem szyszek.

Kilogram kosztuje nawet 4 tys. euro. Amatorzy porównują jego smak do szparagówKilogram kosztuje nawet 4 tys. euro. Amatorzy porównują jego smak do szparagów
Źródło zdjęć: © Getty Images / east News
Karolina Rozmus

Rusza sezon na pędy chmielu

W Polsce plantacje chmielu to codzienny widok, zwłaszcza w województwie lubelskim, opolskim oraz wielkopolskim. Roślina kojarzy się głównie z szyszkami wykorzystywanymi do produkcji piwa i jako surowiec lekarski o właściwościach uspokajających oraz nasennych. Wyciągi z szyszek chmielu działają również rozkurczowo, przeciwbólowo i moczopędnie, a także ułatwiają trawienie.

Tymczasem na uwagę zasługują również młode pędy rośliny. Sezon na pędy chmielu rozpoczyna się pod koniec marca i trwa cały kwiecień. Mieszkańcy Francji, Belgii i Holandii uważają je za wyjątkowo smaczne, ale cena tego przysmaku może porażać. Kilogram może kosztować nawet 1000 euro.

W Polsce ciężko znaleźć je w asortymencie sklepów czy na lokalnym rynku, jednak warto bacznie rozglądać się podczas spaceru. Chmiel rośnie dziko na stanowiskach wilgotnych - w lesie, w pobliżu rzek, porasta też murki, słupy oraz inne drzewa. Białe okazy, ukryte pod ziemią, mają wyjątkowo intensywny smak, z kolei te zielone są delikatniejsze. Brązowe natomiast nie nadają się do spożycia, są zdrewniałe i niesmaczne.

Poznaj moc szparagów

Szyszki chmielu są wykorzystywane jako surowiec lekarski i do produkcji piwa
Szyszki chmielu są wykorzystywane jako surowiec lekarski i do produkcji piwa © Pixabay

Pędy wystarczy ułamać na wysokości ok. 15 cm. Po krótkiej obróbce są gotowe do spożycia. Amatorzy porównują je do szparagów, dlatego też bywają nazywane dzikimi szparagami. Wymagają podobnego traktowania - wystarczy je krótko zblanszować lub podsmażyć na maśle.

Pobudzają apetyt i zwalczają patogeny

- Najdroższe warzywo świata rośnie w Polsce! Są to pędy chmielu nazywane dzikimi szparagami. Jak je jeść? Na surowo z oliwą i czosnkiem, ugotowane - polane sosem holenderskim czy beszamelowym lub smażone na maśle - mówi na TikToku @izainspiruje.

Pędy chmielu to też witaminowa bomba, a w medycynie naturalnej od wieków były wykorzystywane z uwagi na właściwości lecznicze. Pobudzają apetyt, ale też wspomagają trawienie i łagodzą problemy żołądkowe.

Dziś wiemy, że to zasługa lupuliny oraz licznych polifenoli, które wykazują działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne i antybakteryjne. Zdaniem naukowców mogą zwalczać m.in. grzyby i wirusy, np. wirusa opryszczki pospolitej, ale też chorobotwórcze patogeny jak paciorkowce i gronkowce. Mają również właściwości antynowotworowe zwłaszcza w kontekście raka jajnika, piersi oraz prostaty.

Młode pędy chmielu podobnie jak szyszki według badań mają działanie przeciwlękowe, uspokajające oraz mogą łagodzić stres i zapobiegać bezsenności.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka