Królowa wiosennych ziół. Oczyszcza organizm, wspiera wątrobę i trzustkę

Można ją kupić w każdym sklepie w postaci suszu, ale już średniowieczna święta wiedziała, że nie ma nic lepszego, niż świeża pokrzywa. To królowa wiosennych i letnich ziół, źródło witamin i minerałów, a także niezwykle smaczny dodatek, który urozmaici sezonową kuchnię.

Z pokrzywy można przygotować zdrową i pożywną zupę kremZ pokrzywy można przygotować zdrową i pożywną zupę krem
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Pokrzywa może pomóc przy wielu chorobach

Pokrzywę najlepiej zbierać na przełomie kwietnia i maja, ale w rzeczywistości warto po nią sięgać aż do połowy czerwca, dopóki nie zakwitnie. Taką można z powodzeniem jeść na surowo, wyciskać z niej sok, a także gotować, smażyć i dusić. Z kolei późniejszą pokrzywę można suszyć, by jesienią i zimą przygotowywać z niej zdrowotne napary.

Delikatne liście można jeść na surowo, te starsze z kolei warto spożywać po obróbce termicznej. Co ciekawe, wartościowy jest także korzeń pokrzywy, na którego bazie można przygotować nalewkę.

Pokrzywa to źródło witaminy C i witaminy B5, a także cynku, żelaza, karotenoidów i flawonoidów oraz garbników czy kwasów tłuszczowych, tj. linolowy, linolenowy. Już w starożytności wykorzystywana była do hamowania krwotoków i jako środek przyspieszający gojenie ran.

Zdrowe chwasty

Dzięki współczesnym badaniom wiemy, że to pospolite, porastające całą Polskę ziele ma również zastosowanie w leczeniu:

  • anemii,
  • cukrzycy,
  • dolegliwości ze strony układu moczowego,
  • podwyższonego poziomu cholesterolu,
  • stanów zapalnych mięśni i stawów,
  • problemów skórnych,
  • bólów reumatycznych.

Dzięki działaniu moczopędnego nie tylko zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych, ale wspomaga detoksykację organizmu. Przeciwdziała zatrzymywaniu się płynów w organizmie i pomaga pozbyć się obrzęków. Korzystnie wpływa również na układ trawienny, a zwłaszcza na wątrobę, żołądek czy trzustkę.

Jest nieodzowna w zapobieganiu i jako wsparcie w leczeniu niedokrwistości, ponieważ jest cennym źródłem żelaza oraz witaminy C, ale też zawiera foliany, które ułatwiają przyswajanie pierwiastka.

To również zioło, które poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci, bo ma działanie odżywcze i oczyszczające.

Trwa sezon na pokrzywę
Trwa sezon na pokrzywę © Pixabay

Pokrzywa w kuchni. Do zupy i sałatki

Napój na bazie gorącego wina i pokrzywy św. Hildegarda zalecała w celach oczyszczenia organizmu, odradzając spożywanie jej na surowo.

"Pokrzywa jest na swój sposób bardzo gorąca, zaś ze względu na swą szorstkość absolutnie nie nadaje się do spożycia na surowo. Jednak gdy świeżo wyjdzie z ziemi, można ją wykorzystać do przyrządzania potraw, bowiem oczyszcza żołądek człowieka i uwalnia go od śluzu" – pisała w dziele "Physica" Hildegarda z Bingen, średniowieczna uzdrowicielka, autorka traktatów medycznych i autorka popularnej do dziś diety zwanej orkiszową.

Spożywana na surowo w postaci soku czy jako dodatek do sałatki pokrzywa będzie jednak najlepszym źródłem witaminy C. Dla tych, którzy nie przepadają za smakiem rośliny, bądź - podobnie jak Hildegarda - wolą poddać ją obróbce termicznej, świetnym rozwiązaniem będzie pokrzywa duszona na maśle jak szpinak, pesto na bazie liści rośliny czy zupa z pokrzywy.

Zupa z pokrzywy. Składniki:

  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 1 mała marchewka,
  • 1 ziemniak,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 2szklanki umytej i sparzonej pokrzywy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 25 g masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  • Ziemniaki, marchew i pietruszkę pokroić w drobną kostkę.
  • Warzywa wrzucić do gotującego się bulionu na 15 minut.
  • Na maśle podsmażyć posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, a następnie dodać pokrzywę.
  • Przesmażyć wszystko i przełożyć do garnka z zupą.
  • Zagotować, doprawić do smaku, a następnie zmiksować.

Zupę można zabielić śmietaną i podawać z dodatkiem kaszy czy grzanek.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka