Konsumujemy na potęgę. Prosta droga do zakrzepicy, miażdżycy i nadciśnienia
Gazowane napoje, fast foody, przetworzone czerwone mięso - Polacy się nimi zajadają, rujnując sobie zdrowie. Taka dieta to poważne zagrożenie dla serca. Na jakie skutki się narażamy?
1. Prosta droga do zakrzepicy
Nie da się ukryć, że dieta Polaków pozostawia wiele do życzenia. Uwielbiamy przetworzone czerwone mięso, a także gotowe i tłuste dania, które często popijamy gazowanymi napojami.
Takie żywienie to prosta droga do wielu chorób, w tym zakrzepicy, która może prowadzić do zatoru płucnego i śmierci.
Kluczowym elementem profilaktyki jest nie tylko aktywność fizyczna, ale też właściwa dieta. Niestety ta, którą króluje w wielu polskich domach, jest zaprzeczeniem zdrowego odżywiania.
Skutkiem mogą być poważne problemy zdrowotne, w tym cukrzyca typu 2, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze czy choroba niedokrwienna serca.
Takie choroby mogą stać za rozwojem zakrzepicy, która prowadzi do zaburzenia prawidłowego przepływu krwi do mózgu i płuc.
2. Takiego jedzenia unikaj
By uniknąć groźnych konsekwencji, należy maksymalnie ograniczyć spożywanie przetworzonego czerwonego mięsa w postaci m.in. konserw, pasztetów, wędlin, kiełbas.
Ponadto, warto jak najczęściej rezygnować z produktów zawierających tłuszcze trans, które mogą podwyższać poziom tzw. złego cholesterolu (LDL), a tym samym sprzyjać miażdżycy.
Na czarnej liście są także słodzone napoje, zarówno te gazowane, jak i te bez gazu, które ze względu na dużą zawartość cukru, zwiększają ryzyko otyłości i cukrzycy.
Takie produkty warto jak najczęściej zastępować produktami pełnoziarnistymi, a także warzywami, roślinami strączkowymi i chudym mięsem drobiowym.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl