Konsumujemy na potęgę. Prosta droga do zakrzepicy, miażdżycy i nadciśnienia
Gazowane napoje, fast foody, przetworzone czerwone mięso - Polacy się nimi zajadają, rujnując sobie zdrowie. Taka dieta to poważne zagrożenie dla serca. Na jakie skutki się narażamy?
W tym artykule:
Prosta droga do zakrzepicy
Nie da się ukryć, że dieta Polaków pozostawia wiele do życzenia. Uwielbiamy przetworzone czerwone mięso, a także gotowe i tłuste dania, które często popijamy gazowanymi napojami.
Takie żywienie to prosta droga do wielu chorób, w tym zakrzepicy, która może prowadzić do zatoru płucnego i śmierci.
Kluczowym elementem profilaktyki jest nie tylko aktywność fizyczna, ale też właściwa dieta. Niestety ta, którą króluje w wielu polskich domach, jest zaprzeczeniem zdrowego odżywiania.
Ile łyżeczek cukru jest w popularnych produktach?
Skutkiem mogą być poważne problemy zdrowotne, w tym cukrzyca typu 2, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze czy choroba niedokrwienna serca.
Takie choroby mogą stać za rozwojem zakrzepicy, która prowadzi do zaburzenia prawidłowego przepływu krwi do mózgu i płuc.
Takiego jedzenia unikaj
By uniknąć groźnych konsekwencji, należy maksymalnie ograniczyć spożywanie przetworzonego czerwonego mięsa w postaci m.in. konserw, pasztetów, wędlin, kiełbas.
Ponadto, warto jak najczęściej rezygnować z produktów zawierających tłuszcze trans, które mogą podwyższać poziom tzw. złego cholesterolu (LDL), a tym samym sprzyjać miażdżycy.
Na czarnej liście są także słodzone napoje, zarówno te gazowane, jak i te bez gazu, które ze względu na dużą zawartość cukru, zwiększają ryzyko otyłości i cukrzycy.
Takie produkty warto jak najczęściej zastępować produktami pełnoziarnistymi, a także warzywami, roślinami strączkowymi i chudym mięsem drobiowym.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.