6 z 9Obniżanie ciśnienia krwi
Jednym z czynników wpływających na wysokie ciśnienie krwi jest zbyt duża ilość sodu, a zbyt mała potasu w diecie. Nadmiar soli powoduje, że organizm zatrzymuje płyny, czego skutkiem jest wzrost ciśnienia krwi.
Natomiast potas to elektrolit, który pomaga regulować ilość sodu zatrzymywaną przez nerki. Ponadto pozytywnie wpływa na pracę serca, redukuje powstałe już zmiany o charakterze miażdżycowym.
Ponieważ ogórki są dobrym źródłem potasu, powinniśmy je włączyć do jadłospisu. Picie wody z dodatkiem tego warzywa pomaga organizmowi uzupełnić niedobory składnika mineralnego, a w efekcie — obniżyć ciśnienie. W związku z tym to ważny element profilaktyki chorób układu krążenia, np. zawału serca.
Zobacz też: Sól i substancje rakotwórcze. Co jeszcze znajdziesz w wędzonych rybach?