Zalety kawy bezkofeinowej
Spożywana z umiarem czarna kawa może mieć mnóstwo korzyści dla zdrowia - nie tylko zawiera antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki i ograniczają ryzyko wystąpienia niektórych rodzajów raka, ale może również zmniejszyć prawdopodobieństwo rozwoju cukrzycy, a także chorób serca. Kofeina jest idealna do pobudzenia metabolizmu i zwiększenia liczby spalonych kalorii. Trzeba jednak uważać, bo jeśli chcemy schudnąć, będziemy musieli się obyć bez mleka i cukru!
Jeśli nie możesz wyobrazić sobie rozpoczęcia dnia bez kawy, ogranicz się tylko do jednej filiżanki. Taka dawka może korzystnie wpłynąć na poziom insuliny, kilka filiżanek może już spowodować znaczny skok poziomu insuliny, zupełnie jak cukier. A co powiesz na to, żeby pić bezkofeinową kawę zamiast zwykłej kawy?
Dość interesującą cechą tego napoju jest to, że technicznie wcale nie jest wolny od kofeiny. Zawiera około 3 mg kofeiny na kubek. Jest to dość mało w porównaniu do standardowej filiżanki kawy, która zawiera 80-120 mg kofeiny. Jeśli jednak jesteś bardzo wrażliwy na tę substancję, nawet tak mała ilość może mieć dla ciebie znaczący wpływ.
Wszystkie badania dotyczące kawy i jej ogromnych korzyści zdrowotnych stają w obliczu realnego pytania, czy te same atuty odnoszą się do kawy bezkofeinowej? Odpowiedź brzmi: tak!
Oto 4 zalety płynące z picia bezkofeinowej kawy!
Sprawdź również: Kawa likwiduje cellulit
Zmniejszenie ryzyka cukrzycy
W niedawnym badaniu opublikowanym przez American Diabetes Association, naukowcy odkryli, że zarówno picie zwykłej kawy, jak i bezkofeinowej, wiązało się z niższym ryzykiem cukrzycy.
Badania sugerują, że niektóre składniki zawarte w obu rodzajach kawy, takie jak lignany i kwas chlorogenowy, powodują wiele korzystnych efektów dla metabolizmu glukozy, a także zmniejszają stres oksydacyjny w organizmie. Zarówno zwykła, czarna kawa, jak i bezkofeinowa są bogate w magnez, co związane jest z mniejszym ryzykiem cukrzycy oraz poprawą funkcji układu sercowo-naczyniowego i mózgu.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO i dowiesz się, jak wybrać dobrą kawę.
Sprawdź również: Kawa zmniejsza ryzyko depresji
Ochrona wątroby
Inne badanie wskazało na hepatotropowe korzyści, jakie posiada kawa, niezależnie od zawartości kofeiny. Naukowcy zauważyli, że diterpeny i różne związki, takie jak kafestol i kafeol, wykazują działanie ochronne przeciwko pewnej toksynie nazywanej aflatoksyną, która negatywnie wpływa na wątrobę.
Kafestol i kafeol sprzyjają produkcji glutationu, który jest silnym przeciwutleniaczem, umożliwiającym prawidłowe funkcjonowanie wątroby i pobudzającym detoks organizmu.
Sprawdź również: Jak przechowywać kawę?
Wspomaganie zdrowia układu sercowo-naczyniowego
Inną wspaniałą korzyścią zarówno kawy bezkofeinowej, jak i tradycyjnej, jest pozytywny wpływ, jaki mają one na funkcję śródbłonka. Jego prawidłowe funkcjonowanie ma kluczowe znaczenie dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego, ponieważ wspomaga modulowanie rozszerzania i zwężania naczyń krwionośnych, dostarczając odpowiednią ilość tlenu i bogatej w składniki odżywcze krwi w całym ciele.
Dysfunkcja w tkance śródbłonka może prowadzić do zwiększonego ryzyka wystąpienia chorób serca. Jednakże naukowcy odkryli niedawno, że kawa bezkofeinowa ma mniejsze pozytywne oddziaływanie na funkcję śródbłonka w porównaniu z kawą kofeinową, pod względem możliwości wychwytywania wolnych rodników. Badacze podejrzewają, że to dlatego, że zwykła kawa nie została poddana procesowi bezkofeinacji, który ma tendencję do usuwania z kawy niektórych jej polifenoli.
Kawa bezkofeinowa zawiera również przyzwoitą ilość niektórych minerałów i witamin, takich jak magnez, wapń, żelazo, potas, sód i witamina B3.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO o najzdrowszych rodzajach kawy.
Sprawdź również: Wpływ kofeiny na pracę serca
Wzmocnienie funkcjonowania mózgu
Kolejną wielką zaletą bezkofeinowej kawy jest to, że wpływa korzystnie na funkcje poznawcze mózgu oraz zachowania psychomotoryczne. W trakcje badania przeprowadzonego na Uniwersytecie Tufts, prowadzono eksperymenty na szczurach w podeszłym wieku, które były na diecie składającej się w 0,55 proc. z kofeiny. Jest to równoważne 10 filiżankom kawy bezkofeinowej dziennie.
Naukowcy odkryli, że szczury, które spożywały dietę bogatą w bezkofeinową kawę, wykazały lepsze wyniki w testach psychomotorycznych i pracy pamięciowej w porównaniu do zwierząt, którym podawano dietę kontrolną.
Sprawdź również: Jak funkcje poznawcze zmieniają się wraz z wiekiem?
Źródła
- draxe.com