Kawa chroni przed gronkowcem!

Jeśli pracujesz jako personel medyczny, jesteś szczególnie narażona na kontakt z gronkowcem złocistym. Zakażenie gronkowcem może być bardzo poważne w skutkach, dlatego warto dowiedzieć się, jak skutecznie ograniczyć kontakt z tą bakterią. Na szczęście, sposób jej uniknięcia jest w zasięgu ręki. Otóż nowe badania wykazały, że prawdopodobieństwo wystąpienia gronkowca w jamie nosowo-gardłowej znacznie zmniejsza się dzięki piciu gorącej herbaty i kawy, które wykazują właściwości antybakteryjne.

Kawa chroni przed gronkowcem!Kawa chroni przed gronkowcem!
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa chichacha / <a href="https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/">CC BY 2.0</a>

Co to jest gronkowiec złocisty?

Gronkowiec złocisty to bakteria występująca w powietrzu i glebie. Możemy zarazić się nim drogą kropelkową, przez kontakt pośredni bądź styczność z przedmiotami codziennego użytku. U człowieka i zwierząt pojawia się na skórze, w jamie nosowo-gardłowej oraz na narządach płciowych. Bakteria gronkowca wytwarza w zakażonym produkcie spożywczym enterotoksynę, która prowadzi do zatrucia organizmu. Źródłem toksyn mogą być przeróżne produkty, takie jak sałatki, wędliny, przetwory mleczne czy lody.

Zatrucie gronkowcem ma krótki, bo 2-godzinny okres inkubacji. Charakterystyczne objawy zatrucia tą bakterią to biegunka, wymioty, spadek ciśnienia krwi, zapaść, a nawet śmierć. Gronkowce giną wraz z ogrzewaniem. Gdy temperatura ciała wzrasta do 37°C, bakteria przestaje się rozwijać. Niestety, enterotoksyna wytwarzana przez gronkowca złocistego jest odporna na wzrost temperatury i bardzo ciężko jest ją zneutralizować, nawet podczas pieczenia pokarmów w wysokiej temperaturze. Gronkowiec złocisty może także doprowadzić do ropnego zapalenia skóry, śluzówek, tkanki łącznej oraz kości. Gdy trafi do krwiobiegu, może wywołać ogniska zapalne organów wewnętrznych. Problem w leczeniu tych chorób wiąże się z odpornością niektórych szczepów bakterii na kurację antybiotykową.

Ciepłe napoje w walce z gronkowcem

W celu sprawdzenia, jaki skutek ma picie gorących napojów na rozwój gronkowca, przeprowadzono prosty eksperyment, w którym udowodniono, że u osób pijących gorącą herbatę i kawę prawdopodobieństwo wystąpienia bakterii jest o 50% mniejsze niż u tych, którzy pili napoje gazowane i chłodzoną herbatę. Okazało się także, że wzrost spożycia ciepłych napojów był wprost proporcjonalny do spadku prawdopodobieństwa zatrucia gronkowcem.

Eksperyment wykazał zależność między piciem napojów, a ryzykiem zakażenia gronkowcem, lecz nie ujawnił szczegółów mechanizmu. Interesujące jest, dlaczego właśnie kawa i herbata są czynnikami prewencyjnymi w przypadku tej choroby. Badacze uważają, że skuteczność napoju w walce z bakterią zależy od jego temperatury. Napoje takie, jak herbata czy kawa, wykazują antybakteryjne właściwości tylko w wyższych temperaturach, dlatego chłodny napój nie jest skuteczny w walce z gronkowcem. Dodatkowo uważa się, że związki bakteriobójcze są dostarczane do jamy nosowej dzięki parze z gorących napojów. Jeśli pracujesz w środowisku ze zwiększonym ryzykiem kontaktu z gronkowcem, pij jak najwięcej ciepłych napojów. Niewielki wysiłek daje wyraźne skutki zdrowotne.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka