Kotlet wieprzowy z sezamem
Kotlety wieprzowe nie muszą być nudne. Wystarczy wprowadzić kilka drobnych zmian, by danie zyskało na smaku i oryginalności. Przygotowanie kotletów wieprzowych z sezamem jest naprawdę proste. Przekonaj się o tym sama!
Składniki:
- 300 g wieprzowiny,
- 1 jajko,
- biały sezam,
- mąka pszenna,
- 1 łyżeczka bazylii,
- sos sojowy,
- olej sezamowy,
- sól i pieprz do smaku,
- 1/8 kapusty pekińskiej.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 281,31 kcal |
Białka | 14,77 g |
Węglowodany | 7,57 g |
Tłuszcze | 21,06 g |
Błonnik | 0,93 g |
Przygotowanie:
Mięso wieprzowe najpierw dokładnie umyj i osusz. Następnie ostrym nożem potnij na kilka kawałków w poprzek i dopraw solą i pieprzem. Możesz lekko ponacinać kawałki mięsa, aby szybciej i dokładnie się usmażyło. Na niedużym talerzu umieść mąkę, na drugim sezam. W głębszym talerzu roztrzep jajko. Kawałki wieprzowiny najpierw obtocz w mące, strzepnij niepotrzebną ilość, następnie wymocz w jajku i obtocz w sezamie. Na głębokiej patelni dobrze rozgrzej sporą ilość tłuszczu. Powoli wkładaj mięso tak, aby do połowy się zanurzyło. Smaż na ostrym ogniu do momentu, aż każda strona będzie dobrze przypieczona, często przekręcając mięso. Po tym czasie zmniejsz ogień i smaż przez co najmniej pół godziny. W międzyczasie pokrój kapustę pekińską, wrzuć do miski. Dopraw solą, pieprzem oraz bazylią i polej sosem sojowym i olejem. Dobrze wymieszaj i wyłóż surówką talerz. Gdy mięso będzie już miękkie, połóż kawałki wieprzowiny na kapuście. Podawaj z chlebem lub ryżem.
Komentarz:
Klasyczne danie z wieprzowiny można urozmaicić przyprawami lub sezamową panierką. To przepis dla wszystkich, którzy szukają oryginalnych pomysłów na tradycyjną kuchnię.