Kotlety brokułowe
Kuchnia wegańska, jak każdy inny rodzaj kuchni, oferuje także dania gorące. Jednym z nich są kotlety brokułowe. Są one nie tylko smaczne (można je doprawiać według własnych upodobań), ale także zdrowe, ponieważ oprócz witamin i składników mineralnych zawierają związki antyoksydacyjne, które przeciwdziałają rozwojowi wielu chorób, w tym nowotworowych. ****
Składniki na kotlety:
- 1 średniej wielkości brokuł,
- 1 duża czerwona papryka,
- pół cebuli,
- 2 szklanki kaszy manny,
- zmielony imbir,
- zmielony biały pieprz,
- natka pietruszki,
- oliwa z oliwek.
Składniki na mus:
- 1 duża czerwona papryka,
- pół cebuli,
- pół łyżeczki pasty sambal oelek.
Sposób przygotowania:
Odcinamy różyczki brokułu od nóżki. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Brokuł i paprykę wrzucamy do wrzątku. Gotujemy aż do momentu, gdy warzywa będą miękkie. Cebulę obieramy i siekamy. Następnie łączymy brokuł, paprykę i cebulę. Wrzucamy warzywa do blendera i miksujemy je tak, by uzyskać jednolitą konsystencję. Do zmiksowanych warzyw dodajemy ugotowaną kaszę mannę. Całość pozostawiamy na ok. 15 minut, po czym dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy. Niewielką ilość (ok.1 łyżeczki) oliwy rozgrzewamy na patelni. Na patelnię wkładamy przygotowaną masę. Łyżką drewnianą staramy się uformować kotlety. Kotlety smażymy z obu stron.
Przygotowanie musu: Cebulę obieramy i siekamy. Pokrojoną paprykę gotujemy w wodzie. Następnie paprykę odcedzamy i łączymy z cebulą. Wrzucamy do blendera. Miksujemy. Do zmiksowanych warzyw dodać pół łyżeczki sosu sambal. Gdy nałożymy na talerz kotlety brokułowe, okraszamy je przygotowanym musem.
Składniki potrzebne do przygotowania dania dostępne są w każdym sklepie. Jedyny problem możemy mieć z dostaniem pasty sambal oelek. W większych sklepach powinniśmy ją znaleźć.