Trwa ładowanie...

Król jesiennego straganu. Bulwa, którą pokocha serce i mózg

Avatar placeholder
28.11.2024 09:54
O tym warzywie nie zapominaj podczas zakupów
O tym warzywie nie zapominaj podczas zakupów (Getty Images/Pixabay)

Te niepozorne warzywa kryją w sobie niezwykłe bogactwo substancji prozdrowotnych. W chłodniejszych miesiącach warto zwrócić na nie szczególną uwagę, bo mogą chronić przed niedoborami, wzmacniać odporność, a nawet... zapobiegać rozwojowi raka.

spis treści

1. Buraki chronią przed zawałem i udarem

Te czerwone bulwy są prawdziwą skarbnicą witamin C i z grupy B, w tym folianów kluczowych dla prawidłowego funkcjonowania krwi i mózgu. Buraki zawierają także minerały takie jak żelazo, magnez, potas i mangan oraz cenny błonnik i antyoksydanty chroniące komórki przed uszkodzeniami.

Buraki wyróżniają się wszechstronnością w kuchni. Można je piec, gotować, marynować, dodawać do soków i smoothie, a nawet wykorzystać jako naturalny barwnik. Stanowią doskonałą bazę do sałatek, zup-kremów, hummusu czy wegetariańskich burgerów i placków.

Szczególnie smaczne, ale i zdrowe są buraki pieczone, które zachowują najwięcej wartości odżywczych. Betaina w nich zawarta wspomaga układ trawienny i wątrobę, a także pozytywnie wpływa na układ krążenia. Obecne w burakach azotany przekształcają się w tlenek azotu, poprawiający krążenie i obniżający ciśnienie krwi, co jest istotne dla osób zmagających się z chorobami sercowo-naczyniowymi.

Zobacz film: "Zakwas buraczany. Jakie są jego właściwości?"
Buraki są kluczowe dla zdrowia serca i mózgu
Buraki są kluczowe dla zdrowia serca i mózgu (Pixabay)

Dodatkowo niektóre badania sugerują, że buraki zawierają związki, które hamują powstawanie komórek nowotworowych, a do tego wspomagają reakcje obronne organizmu w walce z rakiem.

2. Jak przygotować pieczone buraki?

Nie zapominajmy również o błonniku i folianach wspierających układ nerwowy i pomagających w walce z depresją. Dodając pieczone buraki do codziennej diety, możemy wzbogacić ją o cenne składniki i piękny kolor.

Przygotowanie buraków pieczonych jest niezwykle proste. Wystarczy umyć i osuszyć warzywa, owinąć je w folię aluminiową lub umieścić w naczyniu żaroodpornym, a następnie upiec w piekarniku. Po upieczeniu są gotowe do spożycia lub dalszej obróbki kulinarnej.

Warto jednak pamiętać, że osoby z pewnymi schorzeniami powinny zachować ostrożność. Wysoka zawartość azotanów może być problematyczna dla tych z zaburzeniami równowagi azotanów i azotynów, przyjmujących leki obniżające ciśnienie krwi czy cierpiących na kamienie nerkowe.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze