Królewska ryba. Chroni przed miażdżycą, ratuje wątrobę i mózg

Ma unikalny wygląd: charakterystyczne kostne tarcze na ciele przywodzą na myśl... dinozaury. Nie ma w tym nic dziwnego, bo jesiotr to ryba pochodząca sprzed 135 milionów lat. Już w czasach starożytności była ceniona, a w kolejnych wiekach dumnie prezentował się na stołach królów i książąt, a także duchowieństwa. Ceniono go wyżej niż łososia, a i dziś uchodzi za luksusową rybę. Za taki luksus zdrowie może nam jednak serdecznie podziękować.

Jesiotr wspiera wątrobę i kości, poprawia pracę mózguJesiotr wspiera wątrobę i kości, poprawia pracę mózgu
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Luksusowa ryba o unikalnych właściwościach

Jesiotr to również ryba długowieczna, która może dożyć stu lat, osiągając nawet dwa metry długości i wagę stu kilogramów. Jego hodowla jest bardzo kosztowna, a także pochłania wiele czasu. Samice jesiotra dojrzewają płciowo dopiero między 11. a 34. rokiem życia, tarło jesiotrów następuje zaś co sześć lat. Wszystko to przekłada się na wysokie ceny zarówno kawioru z jesiotra, jak i samego mięsa ryby.

Ale zarówno smak, jak i wartości odżywcze mogą wynagrodzić słoną cenę jesiotra. Zresztą pojawiała się na królewskich stołach, w Chinach ceniono go tak bardzo, że każda złowiona sztuka trafiała wprost na cesarski stół. Z kolei w Europie ryby te należały do duchowieństwa, książąt i królów.

Nie ma w tym nic zaskakującego, bo jesiotr to nie lada rarytas. Mięso jest delikatne i charakterystyczne w smaku, nie ma też ości, więc nawet najwięksi przeciwnicy rybiego mięsa mogą się przekonać do jesiotra.

Dlaczego warto jeść ryby na śniadanie?

Źródło witamin i kwasów tłuszczowych nienasyconych

Jest rybą tłustą, ale zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których nasz organizm potrzebuje do szeregu procesów – usprawnia pracę mózgu i procesy poznawcze, pozytywnie wpływa na układ krążenia, zmniejszając ryzyko miażdżycy, chorób serca czy zawału lub udaru mózgu. NNKT sprzyjają unormowaniu ciśnienia krwi i wpływają na obniżenie cholesterolu frakcji LDL.

Jesiotr jest także źródłem cennych dla ludzkiego organizmu aminokwasów, w tym leucyny, która przyspiesza przyrost masy mięśniowej oraz ułatwiającej wchłanianie wapnia lizyny.

Po jesiotra powinny sięgać osoby z niedoborami kwasów NNKT, jego mięso przysłuży się również pacjentom z hipercholesterolemią oraz chorobami wątroby. Jest niezastąpiony w okresie intensywnego wzrostu, bo nie tylko pozytywnie wpływa na tkankę kostną i mięśnie, ale też wspiera mózg. Z uwagi na zawartość witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, powinien stanowić element diety ciężarnych.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka