Królowa egzotycznych nalewek. Zbija cukier, cholesterol, pomaga na obolałe stawy

Nalewka z imbiru świetnie sprawdzi się w sezonie jesienno-zimowym, a wszystko za sprawą głównego składnika, który działa przeciwzapalnie, antybakteryjne i przeciwwirusowo, a to nie koniec jej zalet. Mikstura zdrowotna będzie pomocna także przy wymiotach, dolegliwościach trawiennych, a nawet przy problemach z cukrem i złym cholesterolem.

Nalewka wspiera odporność i łagodzi dolegliwości bóloweNalewka wspiera odporność i łagodzi dolegliwości bólowe
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Imbir na infekcje, problemy trawienne i bóle stawów

Imbir (Zingiber officinale) swój wyjątkowy zapach i charakterystyczny smak zawdzięcza głównie olejkom eterycznym. Są to m.in. seskwiterpen zingiberen, gingerol, shogaol i zingeron, których duża dawka znajduje się w świeżym kłączu. Badania potwierdzają, że zwłaszcza dwa z nich – gingerol i shogaol – mają silne działanie przeciwzapalne.

Imbir jest nieodzowny w sezonie infekcyjnym, bo zwalcza różne patogeny. Do tego imbirówka wspiera odporność, ale też łagodzi dolegliwości związane z infekcjami górnych dróg oddechowych. Może się okazać skuteczna w łagodzeniu bólów menstruacyjnych, bólów stawów czy bólów brzucha w infekcjach przewodu pokarmowego. Wszystko dzięki temu, że imbir wykazuje działanie podobne do aspiryny.

Łagodzi zgagę, działa przeciwwymiotnie, niweluje wzdęcia i inne objawy niestrawności. Poza tym według badań to azjatyckie kłącze może pozytywnie wpływać na gospodarkę węglowodanową organizmu, regulując poziom glukozy oraz insuliny. Naukowcy potwierdzają również, że imbir obniża poziom złego cholesterolu we krwi, a tym samym zmniejsza ryzykorozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.

Imbir na przeziębienie

Imbir ma wiele cennych dla zdrowia właściwości
Imbir ma wiele cennych dla zdrowia właściwości © Pixabay

W imbirze znajdziemy witaminy z grupy B, witaminę C oraz potas, magnez, cynk i żelazo.

Nalewka z imbiru krok po kroku

Nalewka jest mocna i intensywna w smaku. Zdecydowanie nie powinna być spożywana przez osoby z chorobą wrzodową, ostrożność powinny zachować także osoby z zaburzeniami krzepnięcia krwi.

Składniki:

  • 500 g kłączy świeżego imbiru,
  • 1 l spirytusu lub wódki,
  • 500 ml miodu,
  • 1 kg ekologicznych cytryn.
  • Imbir należy dokładnie obrać, a następnie pokroić na bardzo cienkie plasterki.
  • Cytryny sparzyć, zetrzeć ich skórkę na tarce. Miąższ owoców pozbawić gorzkich, białych błonek.
  • Plasterki imbiru, skórkę oraz miąższ z cytryn przełożyć do suchego, wyparzonego słoja, a następnie zalać spirytusem.
  • Słój przykryć i odstawić na cztery do sześciu tygodni w chłodne i ciemne miejsce.
  • Po upływie tego czasu ekstrakt przecedzić przez gazę, dodać do niego miód oraz opcjonalnie dodatki smakowe, takie jak ziarenka wanilii, cynamon czy anyż.
  • Dokładnie wymieszać, przelać imbirówkę do butelek i odstawić ponownie – tym razem na dwa tygodnie. Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka