Krótka droga do cukrzycy. Polacy uwielbiają, ale trzeba ograniczyć

Cukrzyca typu 2 jest chorobą metaboliczną wynikającą z naszego stylu życia. Naukowcy dokładają więc wszelkich starań, by dokładniej zrozumieć mechanizmy rozwoju tego schorzenia. Udało im się zidentyfikować nowy czynnik ryzyka, który okazał się sporym zaskoczeniem.

Zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2, a spożywamy ją codziennie. Wnioski naukowców okazały się zaskoczeniemZwiększa ryzyko cukrzycy typu 2, a spożywamy ją codziennie. Wnioski naukowców okazały się zaskoczeniem
Źródło zdjęć: © Getty Images

Czynnik zwiększający ryzyko cukrzycy

Światowa Organizacja Zdrowia szacuje, że w 2035 roku ponad 590 mln ludzi na całym świecie będzie cierpieć na cukrzycę typu 2. Istnieje wiele czynników ryzyka rozwoju tej choroby, w tym brak aktywności fizycznej, nadwaga, otyłość, stres i nieodpowiednia dieta.

Niedawno naukowcy odkryli jednak, że ryzyko zachorowania może wzrosnąć w wyniku spożywania dużych ilości pokarmów, które obfitują w sól. Wniosek okazał się zaskakujący nawet dla zespołu badaczy.

Zespół z Uniwersytetu Tulane przeprowadzili badanie, w którym uczestniczyło 400 tys. osób. Przeanalizowano, ile soli spożywają badani, a ich stan zdrowia monitorowano przez 11 lat. W ciągu tego okresu odnotowano 11 tys. przypadków cukrzycy typu 2.

Czego unikać, aby zmniejszyć ryzyko cukrzycy

Okazało się, że osoby, które spożywały sól czasami, często lub zawsze, miały wyższe ryzyko zachorowania w porównaniu z osobami, które nigdy nie używały soli lub robiły to rzadko. Ryzyko wzrosło odpowiednio o 13, 20 i 39 proc.

Uważaj na sól

Dr Lu Qi z Uniwersytetu Tulane, główny autor badania, podkreśla, że ograniczenie spożycia soli jest związane z niższym ryzykiem chorób serca i nadciśnienia tętniczego. To badanie po raz pierwszy sugeruje, że wyeliminowanie soli może także pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2.

Konieczne jest jednak przeprowadzenie dalszych badań, aby dowiedzieć się, dlaczego nadmierne spożycie soli zwiększa ryzyko choroby metabolicznej.

Autorzy badania sugerują, że sól może zachęcać do większych posiłków, co przyczynia się do otyłości. Wyniki badania wykazały również związek między częstym spożywaniem soli a wyższym indeksem masy ciała (BMI) i większym stosunkiem obwodu talii do bioder.

Warto także pamiętać, że sól znajdziemy nie tylko w przekąskach, ale także wielu innych produktach spożywanych każdego dnia. Należy więc rozważnie podchodzić do spożywania wędlin, pieczywa, konserw, serów, mrożonek oraz gotowych dań.

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by dziennie nie przekraczać dawki 5 g soli. Niestety statystyczny Polak spożywa aż 13,7 g przyprawy na dobę.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka