Krótka droga do zawału. Destrukcyjne dla serca, wyniszczające dla tętnic

Szacuje się, że co roku zawał serca dotyka nawet 80 tys. Polaków - co trzeci chory nie przeżywa kolejnych trzech lat. Lekarze wskazują, że zła dieta i brak ruchu to jedne z kluczowych przyczyn doprowadzających do chorób serca. Jedno z badań wykazało, że tłusta dieta może nawet czterokrotnie zwiększać ryzyko zawału serca.

Dzięki zmianie diety można ograniczyć ryzyko zawału serca. Wystarczy wykluczyć trzy produktyDzięki zmianie diety można ograniczyć ryzyko zawału serca. Wystarczy wykluczyć trzy produkty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Grzęda-Łozicka

3 najgorsze produkty dla serca

Istnieje coraz więcej dowodów wskazujący na związek między dietą a ryzykiem zawału serca. Badania potwierdzają, że regularne spożywanie tłustych mięs, wysokoprzetworzonej żywności, dużych ilości cukru, soli, alkoholu i brak ruchu - przyczyniają się do rozwoju choroby miażdżycowej. Nieleczona - może doprowadzić m.in. do zawału serca lub udaru mózgu. Wystarczy wyeliminować z diety te trzy produkty, by ograniczyć ryzyko zawału serca.

Dania typu fast food

- Tłuszcze nasycone pochodzenia zwierzęcego, zwłaszcza w połączeniu z węglowodanami, wydają się mieć szkodliwy wpływ na zdrowie serca - podkreśla kardiolog dr Regina Druz.

Produkty, które zmniejszają ryzyko zawału

Spożywanie smażonych potraw i fast foodów zwiększa ryzyko zawałów serca
Spożywanie smażonych potraw i fast foodów zwiększa ryzyko zawałów serca © Getty Images

Badanie retrospektywne obejmujące ponad trzy tysiące pacjentów po ataku serca wykazało, że na obszarach gdzie jest więcej barów typu fast food, występuje więcej zawałów serca. - Poprzednie badania wykazały, że niska wartość odżywcza oraz wysoka zawartość soli i tłuszczów nasyconych - czyli to, co charakteryzuje fast foody, ściśle wiąże się z chorobami serca. Jednak rola dostępu do samych takich restauracji nie była wyraźna określona - zauważa główny autor badania, dr Tarunpreet Saluja.

Wędliny i przetwory mięsne

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wymienia przetworzone produkty mięsne, takie jak szynka, bekon, parówki, kiełbasa czy salami, jako produkty rakotwórcze. Okazuje się, że ich obecność w diecie odbija się też na naszym sercu. To produkty, które zawierają przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol, które zwiększają ryzyko miażdżycy, a w konsekwencji mogą prowadzić do zawału serca i udaru mózgu. Ppotwierdziło to m.in. badanie naukowców z American Heart Association obejmujące czterech tysięcy Amerykanów. Wykazano, że osoby, których dieta obfitowała w czerwone mięso, były bardziej narażone na choroby serca oraz udar mózgu.

American Heart Association szacuje, że tylko sześć plasterków wędliny dostarcza połowę dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na sód.

Potrawy smażone w głębokim tłuszczu

Dania smażone w głębokim tłuszczu są bardziej kaloryczne, a do tego zawierają bardzo dużo tłuszczy trans. Ich regularne spożywanie przyczynia się do wzrostu stężenia "złego" cholesterolu typu LDL i zmniejszenia poziomu "dobrego" cholesterolu HDL, a tym samym zwiększają ryzyko zachorowania na chorobę niedokrwienną serca.

Badania opublikowane na łamach czasopisma "Heart" wykazały, że osoby, które kilka razy w tygodniu jadły smażone potrawy, miały o 28 proc. większe ryzyko zachorowania na poważne choroby sercowo-naczyniowe, o 22 proc. większe ryzyko choroby wieńcowej i o 37 proc. wzrastało u nich zagrożenie niewydolnością serca.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka