Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Kruche ciasto z owocami

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 14.03.2017 17:38
Kruche ciasto z owocami
Kruche ciasto z owocami

Ciasto z owocami to zastrzyk węglowodanów stanowiących źródło energii dla naszego organizmu. Podaż takich łatwoprzyswajalnych węglowodanów jest szczególnie ważna w godzinach przedpołudniowych, gdy mózg zużywa duże ilości glukozy na procesy myślowe.

Składniki

  • 2 szklanki mąki,

  • 1 szklanka cukru,

  • 17 g margaryny,

  • 2 jajka,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

  • dowolne owoce.



Sposób przygotowania

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Wszystkie składniki ciasta wyrobić i włożyć na godzinę do lodówki. Połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno blachy. Rozłożyć owoce (ja dałam jabłka i śliwki). Drugą część ciasta zetrzeć lub podrobić. Piec ok. 50 min w 180C. Posypać cukrem pudrem. Ciasto o niskiej zawartości tłuszczu.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie294,50 kcal
Białka3,48 g
Tłuszcze10,89 g
Cholesterol20,80 mg
Węglowodany46,44 g
Błonnik1,05 g
Witamina C2,30 mg
Witamina A142,10 µg

Komentarz

Ciasto przygotowane według tego przepisu zawiera stosunkowo niewiele tłuszczu i złego cholesterolu. Dodatek owoców najlepiej sezonowych sprawia, że taki deser będzie nie tylko źródłem przyjemności lecz również dostarczy potrzebnych witamin i błonnika.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze