Kruche ciasto z owocami
Ciasto z owocami to zastrzyk węglowodanów stanowiących źródło energii dla naszego organizmu. Podaż takich łatwoprzyswajalnych węglowodanów jest szczególnie ważna w godzinach przedpołudniowych, gdy mózg zużywa duże ilości glukozy na procesy myślowe.
Składniki
- 2 szklanki mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 17 g margaryny,
- 2 jajka,
- 2 łyżki śmietany,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- dowolne owoce.
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki ciasta wyrobić i włożyć na godzinę do lodówki. Połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno blachy. Rozłożyć owoce (ja dałam jabłka i śliwki). Drugą część ciasta zetrzeć lub podrobić. Piec ok. 50 min w 180C. Posypać cukrem pudrem. Ciasto o niskiej zawartości tłuszczu.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 294,50 kcal |
Białka | 3,48 g |
Tłuszcze | 10,89 g |
Cholesterol | 20,80 mg |
Węglowodany | 46,44 g |
Błonnik | 1,05 g |
Witamina C | 2,30 mg |
Witamina A | 142,10 µg |
Komentarz
Ciasto przygotowane według tego przepisu zawiera stosunkowo niewiele tłuszczu i złego cholesterolu. Dodatek owoców najlepiej sezonowych sprawia, że taki deser będzie nie tylko źródłem przyjemności lecz również dostarczy potrzebnych witamin i błonnika.